Tri stoljeća bibliotekarstva u Travniku: povodom 78 godina osnivanja Gradske biblioteke Travnik

0
422

Kako za razdoblje srednjega vijeka nisu sačuvani pisani dokazi i drugi kulturno-povijesni tragovi, pouzdani podaci o bibliotekama na području Bosne postoje tek iz osmanskog razdoblja.

Neposredno po dolasku u Bosnu osmanska uprava uspostavlja prve javne biblioteke koje se uglavnom vezuju za medrese i mektebe.

U Travniku su postojale dvije javne biblioteke – Elči Ibrahim-pašina biblioteka (1705.) koja se nalazila u medresi ovog velikog vakifa u Donjoj čaršiji, te biblioteka Mehmed-paše Kukavice (1758.) koja se nalazila u medresi ovog drugog velikog vakifa i nedaleko od njegove džamije u Gornjoj čaršiji.

Mehmed-paša Kukavica je posebnom vakufnamom uvakufio 75 rukopisnih kodeksa koji su nakon požara 1867. godine koji je zahvatio ovu biblioteku i medresu preneseni u Elči Ibrahim-pašinu biblioteku, a kasnije, 1941. godine, zajedno sa velikim dijelom fonda Elči Ibrahim-pašine biblioteke u Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu gdje se i danas čuvaju.

Prva javna biblioteka u Travniku osnovana je 26.1.1946. godine kao Okružna narodna biblioteka u Travniku koja je imala za cilj da putem knjiga pomaže kulturno-prosvjetni rad na području Travnika nakon oslobođenja od fašizma. Pravni sljedbenik Okružne narodne biblioteke u Travniku je Javna ustanova Gradska biblioteka Travnik koja danas obilježava 78 godina postojanja.

Javna ustanova Gradska biblioteka Travnik najstarija je i najveća javna biblioteka na području Srednjobosanskog kantona i najstarija javna ustanova na području općine Travnik. Ima dva odjeljenja – Centralno odjeljenje u Bosanskoj 113 i Dječije odjeljenje u Bosanskoj 25. Oba odjeljenja su nedavno renovirana kao i centralna zgrada, a u godini u kojoj slavi svoj veliki jubilej Gradska biblioteka Travnik uvodi i prvu pokretnu biblioteku na području Srednjobosanskog kantona.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here