26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Zanzibar – Tropski raj na drugom kraju svijeta

PutopisiZanzibar - Tropski raj na drugom kraju svijeta

Usidren u Indijskom oceanu, na 30-ak kilometara odvojen od kontinenenta, nalazi se Zanzibar čiji naziv u prijevodu znači: zemlja crnaca. Zanzibar je dugo vremena bio nezavisna afrička država, ali se 1964. godine ujedinjenio sa kopnenom Tanfanijkom u Ujedinjenu Republiku Tanzaniju.

Ukoliko želite osjetiti slobodu i istinsku konekciju sa prirodom, Zanzibar bi trebala da bude vaša naredna destinacija.

Moj prvi izbor destinacije na Zanzibaru je bio Stone Town, grad kojeg krase Gujarati (drvena vrata, izrezbarena ornamentima koji simbolizuju namjenu objekata i zanimanje vlasnika stambenih objekata). U ovom najstarijem gradu na Zanzibaru možete satima šetati uskim ulicama koje su prepune suvenirnica, galerija lokalnih umjetnika, uličnih prodavača i koje krasi autentičan miris začina.

Rodna kuća Freddie Mercury-a, frontmena grupe Queen, koji je rođen u Stone Townu, nalazi se u centru grada i svakako je zanimljivost koju trebate posjetiti. Njegova kuća nikada nije postala muzej otvoren za javnost i vrata su zaključana. Kameni grad, u središtu Stone Town-a, nekadašnja je prijestolnica zanzibarskog sultanata, arhitektonski je spoj svahili kulture pomiješanje sa arapskim, indijskim, maurskim i evropskim elementima i na UNESCO – voj je listi svjetske kulturne baštine.

Nedaleko od Stone Town-a, na pola sata vožne ribarskim brodićem, možete stići do Prison Island (zatvorski otok) koji je u prošlosti bio zatvor za robove. Danas je ovaj otok turistička atrakcija, sa rajskim plažama i kristalno čistim morem, na kojem žive kornjače koje su donesene sa Sejšela prije 200-tinjak godina.

Na ovom lokalitetu, svakako je interesantno posjetiti otičić Nakupendu koja je, kada je oseka, pjesčani sprud sa najljepšom plažom, a kada je plima ocean ga potopi.

Zanzibar je bogat florom i faunom, i tlo Zlanzibara je pogodno za mnoge kulture. Nerijetko se na Zanzibaru nalaze farme začina koje su interesantna turistička atrakcija. Ja sam posjetila jednu od njih i vidjela kako se uzgaja limunska trava, kakao, muškatni orasčić, kurkuma i mnoge začine koje i mi koristimo u našoj kuhinji.

Ljudi koji uživaju u avanturi, boravak na Zanzibaru mogu obogatiti isprobavanjem različitih kulinarskih specijaliteta, voća i povrća i uživati u okusima Afrike.

Na Zanzibaru sam imala priliku posjetiti i školu u selu Paje i moram priznati da je ova posjeta na mene ostavila najsnažniji dojam. Razigrana djeca dočekala su našu grupu sa plesom i pjesmom i ostavili trag u mom srcu. Iako se školuju u teškim uslovima, njihova istrajnost, sjaj u očima i osmijesi su me ostavili bez daha.

Neizostavan dio putovanja svakako treba biti i posjeta afričkoj zabavi na kojoj možete vidjeti veoma interesatne plesove karakteristične za afričko podneblje.

Najinteresantnija stvar koju sam čula i naučila na Zanzibaru je njihov moto življenja sa kojim sam se poistovijetila – Hakuna Matata – koji u prijevodu znači život bez pravila.

 

N.M.