26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Prof. Lejla Goran Bečiragić: Osjećala sam se emotivno i ponosno na svoje djevojke!

InterviewProf. Lejla Goran Bečiragić: Osjećala sam se emotivno i ponosno na svoje djevojke!

Tim “RoseBrandis” iz Mješovite srednje škole „Travnik“ osvojio je  prvo mjesto u Madridu na nedavno održanom UNWTO grand finalu  “Off the beaten track – Rural development through tourism”, kroz projekat “Building Relations for intercultural Dialogue” (BRIDGE), organiziran od strane Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini, uz finansijsku podršku Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS).

Na ovom prestižnom takmičenju, našu državu predstavljao je tim učenica iz Mješovite srednje škole „Travnik“: Alma Kajmaković (II1), Hadžera Karahodža (II1), Nejla Mameledžija (III2), Nedžla Mehić (III2), Jasmina Mehić (III2) i Nejra Rebihić (III2), uz mentorstvo profesorice Lejle Goran Bečiragić. Razgovarao: Kenan Kavazović.

 

Pozitivna BiH: Profesrice šta je “Off the beaten track – Rural development through tourism” i kakva je je to vrsta takmičenja?

Lejle Goran Bečiragić: Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), u saradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija (UNWTO), u okviru projekta BRIDGE, finansijski podržanog od strane Italijanske agencije za razvojnu suradnju (AICS), koji se provodi u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske,  pokrenuo je Studentsku ligu UNWTO-a za Bosnu i Hercegovinu.

Ovo inovativno takmičenje pruža uzbudljivu platformu za učenice i učenike svih srednjih škola u Bosni i Hercegovini za predstavljanje održivih rješenja za goruće izazove turističkog sektora.

Pozitivna BiH: Kako je ste došli na ideju da se tim RoseBrandis iz Mješovite srednje škole Travnik prijavi na ovo takmičenje?

Lejle Goran Bečiragić: Poziv na ovo takmičenje dobili smo na mail škole, nakon čega sam odlučila da se prijavim sa grupom svojih učenica, jer je to bilo nešto novo i za mene i za učenice. Željeli smo da se okušamo u tome, iako se naša škola ne bavi turizmom. Kao profesor engleskog jezika ni ja se nikada nisam bavila ovom temom, ali me je privukla činjenica da je takmičenje organizovano od strane jedne od organizacija koje pripadaju Ujedinjenim narodima te da je samo takmičenje na engleskom jeziku. Odabrala sam šest učenica za koje sam smatrala da se mogu nositi sa ovim izazovom, koje su kreativne i vrijedne, a ujedno dobro vladaju engleskim jezikom. Zadatak timova je bio odabrati jednu od lokacija koja se nalazi na putu Via Dinarica i da u roku šest sedmica predaju svoja rješenja na engleskom jeziku. Mi smo bez razmišljanja odabrale Vlašić kao svoju lokaciju, jer smo sve emotivno vezane za njega.

Pozitivna BiH:  Kako je bilo na takmičenju u BiH?

Lejle Goran Bečiragić: U takmičenje je  bilo uključeno 12 srednjih škola iz BiH, a u finale su prošle samo četiri na osnovu svojih Instagram profila na kojima su objavljivane fotografije i videa izabranih lokacija, kao i problemi i ponuđena rješenja. Nakon šest sedmica saznali smo rezultate, odnosno da smo se plasirale u finale kao škola sa najviše bodova. Finale je održano u mjesecu junu u Sarajevu u zgradi UN-a gdje su sve četiri tima dobila priliku da prezentuju sve ono što su radili u toku tih šest sedmica. Naše učenice su oduševile žiri svojom prezentacijom i poznavanjem materije te su proglašene najbojim timom.

Pozitivna BiH: Kako je tekao put do Svjetskog takmičenja, kako ste se pripremali za takmičenje u Španiji?

Lejle Goran Bečiragić: Nakon državnog takmičenja uslijedila je pauza i čekale smo obavijest o daljnjem toku takmičenja. Početkom novembra dobile smo informaciju da će se međunarodno takmičenje održati u Madridu 13.12. Naš zadatak je bio proširiti i unaprijediti ono što smo već ranije uradile. Imale smo četiri sedmice za pripremu. Vrijedno smo radile na prezentaciji i dodatnim rješenjima. Učenice su odlazile na Vlašić da se upoznaju sa ljudima koji gore žive i i maju svoje male biznise i da razgovaraju sa njima o njihovim problemima, kao i njihovim idejama za poboljšanje Vlašića kao turističke destinacije. To nam je puno pomoglo u samim rješenjima koje smo ponudili.

Pozitivna BiH: U čemu se sastajalo takmičenje i iz kojih zemalja je bila Vaša konkurencija?

Lejle Goran Bečiragić: Što se tiče samog finala, učesnici su imali 15 minuta da predstave svoju prezentaciju, a nakon toga žiri je postavljao pitanja. Državna takmičenja su održana u više država Evrope, Južne Amerike i Azije, međutim, dosta tih država je odustalo od finalnog takmičenja ili se nisu prijavili na vrijeme.

Pozitivna BiH: Šta je tim Rosa Brandis predstavio?

Lejle Goran Bečiragić: U sklopu svoje prezentacije predstavili smo Vlašić kao prelijepu turističku destinaciju  tokom ljeta i zime sa ogromnim brojem različitih biljnih i životinjskih vrsta, kao i određenim brojem endemskih vrsta od kojih je jedna Rosa Brandis, ruža bez trnja koja se jedino može pronaći na Vlašiću, a čije ime smo i uzeli kao ime svog tima. Jedno od naših rješenja je očistiti i učiniti dostupnijim put prema vodopadu Ugrić. Također smo ponudili dva rješenja kako našoj skakaonici vratiti stari sjaj i slavu. Predložile smo brendiranje proizvoda koji se proizvode na Vlašiću, što bi veoma pomoglo ljudima koji se time bave. Pored toga smo napravile i brošuru koja bi turistima dala neke osnovne informacije pri njihovoj posjeti Vlašiću koju smo podijelile članovima žirija i drugim gostima koji su prisustvovali samom finalu.

Pozitivna BiH: Kako ste osjećali kada ste doznali da ste osvojili prvo mjesto?

Lejle Goran Bečiragić: Osjećala sam se, naravno, emotivno i ponosno na svoje djevojke. Potajno smo se i nadale pobjedi, jer smo ovom projektu pristupile svim srcem i radile naporno sedmicama.

Pozitivna BiH: Šta ovo znači za Vas lično kao mentoricu ekipe koja je predstavljala MSŠ Travnik, Travnik i Bosnu i Hercegovinu?

Lejle Goran Bečiragić: Za mene je ovo ogroman uspjeh, jer je ovo potpuna drugačija vrsta takmičenja od onoga što sam navikla. Do sada su to bila takmičenja vezana za poznavanje engleskog jezika. Međutim, ovo je projekat vezan za turizam i to svjetskog nivoa tako da je ovo bio veliki izazov za mene, ali i za moje učenice. Biti mentor ekipi koja je predstavila svoju školu na državnom takmičenju i pobijedila je velika stvar, ali biti mentor ekipi koja predstavlja svoju državu na svjetskom takmičenju i pobijedi je naravno nešto što nisam nikada mogla ni zamisliti.

Pozitivna BiH: Kakve su bile reakcije učenika i da li su očekivali prvo mjesto?

Lejle Goran Bečiragić: Učenice su, naravno, presretne i oduševljene. Od početka samog projekta naš cilj je bio plasirati se na državno takmičenje, međutim, kad smo pobijedile i naša očekivanja su se povećala pa smo počele  razmišljati i nadati se pobjedi i na svjetskom takmičenju. Znale smo da će biti teško to ostvariti, ali smo odlučile da ne idemo samo da se predstavimo, nego da se idemo boriti za pobjedu. Vođene tim stavom, učenice su bile samouvjerene i sigurne u sebe i u ono što su uradile u prethodnom periodu.

Pozitivna BiH: Da li  projekat i tema koju ste prezentirali ima praktičnu primjenu? Ako ima na koji način?

Lejle Goran Bečiragić: Kao što sam spomenula i ranije, imali smo nekoliko ideja i prijedloga za unapređenje ponude na Vlašiću. U razgovoru sa načelnikom općine i drugim predstavnicima lokalne zajednice uvidjeli smo da se naše ideje u velikom dijelu podudaraju i da su neke već u procesu realizacije, kao naprimjer osposobljavanje puta do vodopada Ugrić i brendiranje vlašičkog sira. Neke ideje se tek trebaju realizovati u budućnosti nakon što se zato steknu uslovi, kao što su rješenja za ponovno  osposobljavanje skakaonice u neke druge svrhe. U nadi da će se to uspjeti ostvariti ne bih otkrivala o čemu se radi. Neka to bude iznenađenje.

Pozitivna BiH: Da li ste imali podršku kod pripremanja za nastup na svjetskom takmičenju i od koga?

Lejle Goran Bečiragić: Naravno, bez podrške ne bismo sigurno postigle ovaj uspjeh. Na prvom mjestu smo imale podršku direktora škole Adnana Grabusa, cijele Uprave i kolega profesora koji su imali razumijevanja za izostajanje sa nastave i izvršavanje školskih obaveza sa zakašnjenjem, kao i za njihove savjete koje su nam upućivali. Nakon toga veliku podršku nam je pružio direktor Turističke zajednice Općine Travnik Samer Dolovac koji nam je ustupio njihove prostorije za pripremu za takmičenje i dao mnogo informacija i podataka koje smo uključili u samu prezentaciju. Naravno, tu je i načelnik općine Kenan Dautović, koji nas je primio odmah nakon pobjede na državnom takmičenju i sam predložio neka rješenja za sljedeću fazu projekta. Osim toga, želim se zahvaliti firmama i pojedincima koji su nas finansijski podržali pred odlazak u Madrid. I na kraju, posebna zahvala ide našoj poznatoj dizajnerici brenda Senses, Mireli Džinić, koja je svojim duksericama sa logom našeg tima i grada Travnika uljepšala naš tim i učinila nas prepoznatljivim i drugačijim od ostalih.

 

Razgovarao: Kenan Kavazović