Republika Irska planira intenzivnija ulaganja u BiH

0
74

Otvaranjem Ambasade u Sarajevu slijedeće godine, Republika Irska planira i intenzivniji rad na unapređenju ekonomske suradnje, potvrđeno je nakon susreta  vršioca  dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marka Kubatlije sa ambasadorom Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani Adrianom Farrellom.

Tokom susreta razgovaralo se  o bilateralnim odnosima između BiH i Irske, ekonomskoj suradnji i planovima za promotivne aktivnosti i intenzivniju promociju investicijskih potencijala BiH za irske investitore.

Direktor Kubatlija je predstavio osnovne prednosti Bosne i Hercegovine za strane investitore, dosadašnju suradnju i svojim planovima za uspostavljanje direktnih kontakata s irskim investitorima i intenzivniju promociju investicijskih projekata iz ciljanih sektorima.

Ambasador Farrell je ponudio podršku u smislu predstavljanja irskih iskustava u procesu privlačenja stranih investitora i njihove suradnje s dijasporom, te istako da zbog određenih sličnosti s Irskom, Bosna i Hercegovina može primjeniti irske dobre prakse i privuči značajnija ulaganja i podršku stranim investitorima.

Sagovornici se se složili da primjeri irskih investicija poput Hotela Central Sarajevo i Trasna Solutions d.o.o Gračanica mogu poslužiti kao dobar primjer za intenziviranje promotivnih aktivnosti FIPA-e na području Republike Irske, a koje su panirane tokom naredne godine. Zaključeno je da postoji potreba za jačanjem privredne suradnje, te da će i uspostavljeni avio letovi irske kompanije Ryanair doprinijeti većem prilivu turista i investicija iz Irske u Bosnu i Hercegovinu.

(FIPA/ K.K.)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here