19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Promovisana knjiga „Dođi da Mostarimo zajedno“

KultArtPromovisana knjiga „Dođi da Mostarimo zajedno“

Knjiga „Dođi da Mostarimo zajedno“ autora Darija Terzića promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

U ovoj knjizi su sažete 33 mostarske godine, od 1990. do 2023. i sve su to Terzićevi tekstovi ili tekstovi o njemu koji su objavljivani u brojnim domaćim i svjetskim medijima, a ovog puta su prezentirani na jednom mjestu. Kako kaže autor riječ je o faktografskim dokumentima, već objavljenim tekstovima ili tekstovima koje su drugi objavljivali o njemu.

– Vrlo je važno da se istina sačuvana onakva kakav jeste. Veći dio života sam radio na radiju i ono što ode u eter je izgubljeno. Također dešava se da se neke stvari zaborave, neke se uveličaju. Zato je veoma važno da se činjenice sačuvaju na papiru i to mi je bio cilj i zbog toga je ova knjiga i nastala – kazao je autor.

O knjizi su govorile profesorica Fahira Fejzić-Čengić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i novinarka Sanela Kapetanović. Moderatorica je bila novinarka Vanja Iličić koja je i čitala dijelove iz knjige.

Profesorica Fejzić-Čengić kazala je je da je autora upoznala na prvom doktorskom studije po konceptu Bolonje. Ona je također i jedna od recenzentica ove knjige.

– Autor je Mostarac, zaljubljenik u Neretvu, Stari most, idilična slika mješanog grada, crvenog grada s puno miješanih brakova odmah nakon Vukovara, zaljubljenik sunca, svjetlosti i slobode. Na svaki način, gotovo svaka riječ u brojnim tekstovima svjedoči koliko se i sam bori sa vjetrenjačama i koliko mu je stalo. Volja da se bude normalno i da se stvari vrate na stare postavke kipuća je motivacija Darija Terzića – navela je, između ostalog, Fejzić-Čengić.

Sanela Kapetanović je povezala ovu knjigu sa kontekstom koji trenutno proživljavamo, od 7. oktobra prošle godine.

– Ono što se dešavalo od toga datuma meni je reaktualiziralo pitanje potrebe za istinom i potrebe za etikom u našoj profesiji. U čitavom tom emotivnom ozračju čitala sam Dariovu knjigu i pronalazila u tekstovima njegovu opsesivnu potrebu za tačnošću i istinom. Dario želi da mu vjerujemo, ali na osnovu činjenica i to je posebno važno i na tome mu trebamo biti zahvalni – kazala je Kapetanović.

Na promociji su posjetioci mogli pogledati I kratke videe u kojima su dijelove iz Terzićeve knjige čitali glumci Jasna Žalica, Gordana Boban i Haris Rešić.