20.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Ursula von der Leyen u posjeti BiH: Donosimo pravu ponudu za BiH

NovostiUrsula von der Leyen u posjeti BiH: Donosimo pravu ponudu za BiH

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sastala se danas u Sarajevu s predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, a nakon sastanka održala je i konferenciju za medije.

 

-Zadovoljstvo je ponovo biti u Sarajevu. Jako dobro se sjećam kada sam bila ovdje prošle godine. I zaista, bilo je to u ključnom trenutku, uoči odluke o kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu. Sredinom decembra, nekoliko sedmica kasnije, Evropsko vijeće je podržalo prijedlog Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status. Bio je to istorijski dan. Bio je to i veoma emotivan dan i veoma važan dan za vašu zemlju, ali i za Evropsku uniju.

Stoga, moja prva poruka, u suštini, još jednom ističe da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i ističe koliko želimo da postanete punopravna članica Evropske unije, te koliko je snažna naša podrška na vašem putu ka ovom cilju. Formiranje vlasti, posao koji ste obavili u prvoj godini mandata, sve je to potvrda da ova zemlja može ostvarivati rezultate. To je veoma pozitivno. Prvenstveno mislim na, a i Vi ste to naveli, paket mjera u oblasti vladavine prava na kojem ste radili proteklih sedmica. Sada, uistinu, cilj bi trebao biti da se postigne odlučan napredak po vama dobro znanih 14 ključnih prioriteta, što će vas neminovno pokrenuti u procesu pridruživanja i približavanja Evropskoj uniji. I ponavljam, mi smo tu da vas podržimo.

Saradnja nam je do sada odlična i hvala Vam na tome. Temeljem toga, naša saradnja i blizak rad se nastavlja. Da bismo postigli ovaj cilj napretka, svi znamo da je potrebno da Bosna i Hercegovina govori jednim glasom i jedinstveno se kreće naprijed. Ono što ne možemo prihvatiti je nazadak po našim zajedničkim vrijednostima niti podjele u bilo kojem dijelu vaše zemlje. Svi znamo, a i sami ste to istaknuli, da je poštivanje ustavnog poretka, temeljnih sloboda i građanskog društva u samom srcu vrijednosti EU i od suštinskog značaja na evropskom putu. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

Moja druga poruka je da trebamo približiti naše privrede. I o tome smo razgovarali i na tome smo već radili. Tu je naš Investicioni plan od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan koji ubrzano ostvaruje rezultate, na primjer, sa velikim projektima poput autoputeva i željeznica, duž koridora Vc, koji povezuju vašu zemlju sa centralnom Evropom. Prošle godine smo prošli kroz tešku energetsku krizu. Ali smo ostali jedni uz druge. Zajednički smo uspješno prebrodili ovu energetsku krizu, što nam pokazuje da ako zbijamo redove, stojimo jedni uz druge, govorimo kao jedan, idemo naprijed kao jedan, možemo prebroditi svaku poteškoću.

Sada, pogledajmo današnje stanje privrede. Kao što sam rekla, želja nam je da ih približimo. Veličina vaše privrede je 35% prosjeka EU. Drugim riječima, tu je mnogo neiskorištenog potencijala, što je važno za nas. To je razlog zašto smo danas predstavili novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji dolazi sa četiri komponente.

Prva komponenta je otvaranje našeg jedinstvenog tržišta za kompanije i preduzeća sa Zapadnog Balkana u sedam veoma važnih sektora.

Drugi element je da i Zapadni Balkan otvara svoje granice i kompletira svoje zajedničko regionalno tržište. Zajedničko regionalno tržište već samo po sebi ima ogroman potencijal. Ukoliko bude kompletirano, mogao bi se povećati BDP Zapadnog Balkana za 10%. Govorili ste o rezultatima koje tek treba isporučiti, a ovo je ogromna prilika.

Treći element Plana rasta navodi da ukoliko otvorimo jedinstveno tržište, vi kompletirate svoje zajedničko regionalno tržište, a mi integrišemo oba, potrebni su nam jednaki uslovi. Dakle, reforme se moraju sprovesti. Za Bosnu i Hercegovinu, na primjer, unapređenje poslovnog okruženja, digitalizacija, a na digitalizaciji svi moramo raditi, razvijanje vještina, što je također zajednički zadatak, te pripremanje vašeg energetskog tržišta za zelenu tranziciju.

To bi bile reforme koje bi, a što je četvrti stub, pratile investicije. U Evropskoj uniji stekli smo iskustvo da je kombinacija reformi i investicija veoma moćna. Funkcioniše u našim državama članicama. A ako funkcioniše za naše države članice, funkcionisat će i za zemlje Zapadnog Balkana.

Da bismo imali efekte, ukoliko se realizira, Plan rasta će približiti naše privrede i otvoriti dobra radna mjesta. I, naravno, to je korak naprijed na putu pristupanja ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Tako da mislim da je ovo prava ponuda u pravo vrijeme. Ako sve ovo uspijemo da uradimo u okviru Plana rasta, imamo kapacitet da udvostručimo vašu privredu tokom jedne decenije. A znamo koliko je ekonomski prosperitet važan za funkcionisanje svake zemlje.

Ponovo naglašavam i uvjeravam vas da smo uz vas i da želimo da napredujete, kao Bosna i Hercegovina, ka Evropskoj uniji. – kazala je Ursula von der Leyen u Sarajevu.