26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Regionalni stambeni program: 10.000 izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH dobili nove domove

NovostiRegionalni stambeni program: 10.000 izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH dobili nove domove

U sklopu Regionalnog stambenog programa (RSP), u posljednjih 10 godina su osigurana trajna stambena rješenja za oko 10.000 izbjeglica, interno raseljenih osoba i povratnika u Bosni i Hercegovini, koji su dobili ključeve svojih novih domova.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler, otvorio je završnu RSP konferenciju u Sarajevu, koja je okupila predstavnike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije – zemalja koje su prije deceniju udružile napore u implementaciji programa čiji je cilj doprinos rješenju raseljavanja stanovništva iz 1990-ih na području bivše Jugoslavije. Provedbu programa je podržala šira međunarodna zajednica sa ukupno 294 miliona eura. Evropska unija je najveći donator sa oko 238 miliona eura bespovratnih sredstava.

-Sretan sam da je Evropska unija najveći donator RSP-a i da je omogućila oko 80 posto svih sredstava. Ovaj program je prilično impresivan: oko 11.000 porodica je dobilo nove domove odnosno oko 36.000 osoba u četiri zemlje. Od toga je u Bosni i Hercegovini oko 10.000 osoba imalo koristi od ovog programa. Osim što su ove porodice dobile ‘četiri nova zida’ – kuće i stanove koji su napravljeni po najvišim standardima – za ove porodice je to često značilo ključ za novi život gdje ponovo mogu da učestvuju u ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu njihovih zajednica. – rekao je ambasador Sattler.

Dodao je i da kako se završava desetogodišnji regionalni program, ostaje još oko 300 porodica koje trebaju pomoć i pozvao je vlasti da završe izgradnju njihovih novih domova. Zahvalio se i svim partnerima koji su doprinijeli RSP-u, kao i donatorima.

Regionalni stambeni program je jedinstveni program obnove koji, zahvaljujući političkoj odlučnosti i odgovornosti koje su demonstrirali predstavnici četiri zemlje, može poslužiti kao model za uspješnu saradnju i progres.

Današnju konferenciju su zajednički organizovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.