3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Predsjednica EK von der Leyen uručila ključeve stanova za 27 porodica u BiH

NovostiPredsjednica EK von der Leyen uručila ključeve stanova za 27 porodica u BiH

U sklopu posjete Bosni i Hercegovini, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prisustvovala je danas svečanoj primopredaji 27 stanova koji su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa u opštini Vogošća kod Sarajeva. Nakon svečanosti, predsjednica von der Leyen imala je priliku da razgovara s nekoliko porodica koje su korisnice programa.

– U proteklih 10 godina, Regionalni stambeni program je obezbijedio dom za skoro 36.000 ljudi – izbjeglica i raseljenih lica iz ratova 1990-ih. EU s ponosom podržava program od prvog dana. Danas je 27 porodica dobilo novi dom. Veoma dirljiv trenutak. – rekla je predsjednica von der Leyen.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Cilj programa je da obezbijedi trajna stambena rješenja za nekoliko kategorija ugroženih izbjeglica, interno raseljenih lica i povratnika nakon ratnih sukoba tokom 1991-1995. Najveći donator Regionalnog stambenog programa je Evropska unija koja je obezbijedila 238 miliona eura bespovratnih sredstava ili 80% ukupnih sredstava.

Primopredajom ovih stanova, ukupan broj izgrađenih stambenih jedinica u Bosni i Hercegovini u okviru ovog programa dostigao je 2.800, što znači da je do sada kroz program stambeno zbrinuto oko 9.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

Predsjednica von der Leyen je na svečanost u Vogošći došla u društvu predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto. Tamo su ih dočekali ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, ministar odbrane BiH Zukan Helez, ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ministar za izbjeglice entiteta Federacija BiH Nerin Dizdar, gradonačelnik Vogošće Migdad Hasanović i guverner Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) Carlo Monticelli. Kao implementacioni partner Evropske unije, CEB je upravljao donatorskim sredstvima RHP-a i pratio zemlje u implementaciji stambenih projekata u proteklih 11 godina.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici UNHCR-a, OSCE-a i drugih donatora koji su svojim doprinosom omogućili realizaciju Regionalnog stambenog programa.