20.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke: Amel Tuka pozvao žene da urade preventivne preglede

NovostiMeđunarodni mjesec borbe protiv raka dojke: Amel Tuka pozvao žene da urade preventivne preglede

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar svih vremena i zaštitno lice farmaceutske kompanije ZADA Pharmaceuticals pozvao je sve pripadnice ljepšeg spola da urade preventivne preglede, a povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke. On se na ovaj način priključio kampanji koju ZADA Pharmaceuticals provodi u ovom mjesecu kako bi podigla svijest žena o preventivnom djelovanju protiv ovog opakog oboljenja.

– Mjesec oktobar posvetili smo borbi protiv raka dojke u želji da potaknemo što više žena na sudjelovanje, solidarnost i podršku. Od iznimne je važnosti podizati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja. Pozivamo sve žene da urade preventivne preglede i da se informiraju o samopregledu dojki. Veliko hvala Amelu koji se odazvao našem pozivu, i koji je u kratkom video clipu i sam pozvao majke, supruge i djevojke da se odazovu i preventivno djeluju. – ističu u ZADA Pharmaceuticals.

Pozivi ženama upućeni su sa društvenih mreža, te obraćanjem medijima i javnosti općenito. Potaknuta je interakcija u kojoj su žene podijelile vlastita iskustva o pregledima i borbi sa bolešću, a ZADA Pharmaceuticals je priredila i prigodne poklone.

Karcinom dojke je jedno od najčešćih malignih oboljenja kod žena u BiH. Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke s ciljem podizanja svijesti i promovisanja pravovremene i učinkovite kontrole, dijagnoze i liječenja žena širom svijeta. Od karcinoma dojke godišnje u svijetu umiru stotine hiljada žena.

Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma godišnje se registruje 1,38 miliona novoboljelih od raka dojke. Istovremeno godišnje se registruje 458.000 smrti čiji je osnovni uzrok rak dojke (IARC, Globocon, 2008).

ZADA Pharmaceuticals d.o.o. je jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom i godišnjim kapacitetom proizvodnje 3 milijarde tableta i 300 miliona kapsula za oko 150 generičkih lijekova. ZADA Pharmaceuticals je u posjedu najvišeg standarda za proizvodnju lijekova – EU GMP standarda, a koji omogućava izvoz u zemlje EU i svijeta.

Radi se o visokozahtjevnom standardu u farmaceutskoj industriji kojim se mogu pohvaliti samo rijetki proizvođači. Kompanija trenutno zapošljava 150 farmaceuta, tehnologa, doktora, inženjera, i ostalog osoblja, sa prosječnom starosnom dobi 35 godina. Pored važećih EU smjernica Dobre Proizvođačke Prakse (EU GMP) i standarda EN ISO 9001, kvalitet je osiguran i internim standardima u skladu sa Poslovnikom kvaliteta ZADA Pharmaceuticals.