20.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Bono Vox: Imamo bh. pasoš, to znate. To mi je najveća čast!

NovostiBono Vox: Imamo bh. pasoš, to znate. To mi je najveća čast!

Projekcijom dokumentarnog filma “Kiss The Future” (Poljubite budućnost), scenariste i režisera Nenada Čičina-Šaina, večeras je u Sarajevu otvoren 29. Sarajevo Film Festival.

 

Domaćin svečanosti u Narodnom pozorištu bio je glumac Lazar Dragojević, a svečanosti su prisustvovali brojni gosti Sarajevo Film Festivala, kao i javne i kulturne ličnosti iz Bosne i Hercegovine i regiona.

U okviru večerašnje ceremonije, kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović uručio je Počasno Srce Sarajeva redatelju i piscu Marku Cousinsu.

Dokumentarni film “Poljubite budućnost” je priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih godine i prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju. Poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Producenti filma su Matt Damon i Ben Affleck za “Pearl Street Films” i Sarah Anthony za “Good Wolves Production”. Izvršni producenti filma su Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Čičin-Šain i Bill S. Carter.

U filmu se pojavljuju Bono Vox, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber i Srđan Gino Jevđević.

Svjetska muzička zvijezda i veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Bono Vox, prije projekcije filma prošetao je crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala.

Imamo bh. pasoš, to znate. To mi je najveća čast”, rekao je za BHRT.

(Facebook/SFF/BHRT)