16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

U krugu  travničke Bolnice za plućne  bolesti otvoren Onkološki odjel

Pozitivna BiHU krugu  travničke Bolnice za plućne  bolesti otvoren Onkološki odjel

Da je otvaranje Onkološkog odjela, čiju je izgradnju prije osam godina uz podršku Vlade Srednjobosaskog kantona, te  kantonalnih Zavoda zdravstvenog osiguranja i javno zdravstvo, započela Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu pozitivna vijest, zna to najbolje nekoliko hiljada  stanovnika iz dvanaest općina ovog kantona, koji su nakon dijagnosticiranja različitih vrsta karcinoma po svoju onkološku  terapiju  morali ići u Sarajevo ili Mostar.

Stoga je razumljivo što su brojni  pacijenti ali i prijatelji  ove Bolnice , došli podijeliti radost zbog ovog najvećeg projekta u zdravstvu  u posljed nja tri desetljeća.

-Ovo je trenutak koji meni lično puno znači, jer svojim dolaskom potvrđujete da ste prijatelji  ove bolnice i naših pacijenata. – kazao je prvi čovjek primarijus doktor Emir Abdulović, podsjećajući da je njihovu namjeru izgradnje i otvaranja  Onkološkog odjela usporila, ali ne i spriječila pandemija Covid-a, te da sada svjedočimo završetku najznačajnijeg  projekta u zdravstvu u posljednja tri desetljeća.

-Javno je zdravstvo , kazao je zajedničko i svi trebaju raditi kao tim i uspjeh je onda siguran. Potvrđuje to vrijeme Covid-a u kojem su svi zdravstveni radnici u pet srednjobosanskih bolnica radili kao jedno . Ova je Bolnica danas kadrovski,opremom i prostorom jedna od najjačih  ne samo na ovom prostoru,nego i šire, kazao je Abdulović.

Pa su uporedo sa izgradnjom i opremanjem Onkološkog odjela četvoro ljekara uputili na spcijalizaciju iz ove oblasti. Prva specijalistkinja onkologije, Samra Leko – Hadžalić,vratila se prošle godine. Ona će sa svojim kolegama brojnim pacijentima olakšati bolest ali i pružiti nadu u život u vremenu u kojem  su maligne bolesti poprimile epidemijske razmjere.

-Među registriranim novootkrivenim oboljelima od malignih bolesti,posljednjih godina u ovom kantonu najviše je karcinoma dojke, zatim pluća, želuca,jajnika, prostate i debelog crijeva. – kaže Amra Kalčo, načelnica Službe za socijalnu medicinu u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo.

Čestitke  za uspješno okončanje ovog značajnog projekta,nisu izostale ni od kantonalnog premijera Tahira Lende,ministra zdravstva i socijalne politike Ante Matića,potpredsjednika FBiH, Refika Lende i predsjednice FBiH, Lidije Bradare.

-Ovo su generacijski projekti ,imate viziju onda ima i načina pa se nađu i ljudi koji to sve sprovedu, hvala vam što građane ovog kantona činite sigurnim. – kazala je između ostalog Bradara.

Iz travničke Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu uz infrastrukturni projekt koji bi im osigurao lakši i sigurniji pristup ,najavili su i otvaranje Kardio –pulmonalnog rehabilitacionog centra. I treba im vjerovati da će i ove projekte uspješno privesti kraju.Jer oni su potvrdili da postoje zbog ljudi  koji ih trebaju.

B.S.