26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

U četvrtak izložba Ifete Lihić: KARIM ZAIMOVIĆ- POGLED U SVEMIR

KultArtU četvrtak izložba Ifete Lihić: KARIM ZAIMOVIĆ- POGLED U SVEMIR

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 27. 7. 2023. U 19. 30 sati biće otvorena autorska izložba Ifete Lihić: KARIM ZAIMOVIĆ- POGLED U SVEMIR. Izložba je rezultat autorskog istraživanja arhivske građe iz zbirke “Karim Zaimović”, koja je od prošle godine u posjedu Muzeja.

Izložba prati autorov život od rođenja do smrti. Radi se o afektivnom djelu u kojem autorica i dizajnerica iz posebne perspektive mlađe generacije ispituju muzejski prostor kroz čulne doživljaje. Prilika je to da uđete u svijet autorovog djela te upoznate/prisjetite se zajedničke prošlosti, poput Radija ZID ili naslova ratnih BH Dana. Muzejska izložba po klasičnom modelu ‘”ik i djelo” postaje multimedijalna i multi-senzorna. Po prvi put ćete na njoj vidjeti školske sveske i dnevnike Karima Zaimovića; rastavljenu pisaću mašinu koju je autor sam rastavio i nikada poslije nije umio vratiti u prvobitno stanje; lampe pod kojima je Karim pisao u danima opsade…
Doživite s nama hod kroz jedan kratki život i razmislite o tome zašto je toliko godina nakon njegove smrti, djelo Karima Zaimovića za mlađu generaciju relevantnije nego ikada prije.

O autoricama:
Ifeta Lihić završila je studiji komparativne književnosti u Sarajevu nakon čega nastavlja obrazovanje u Mađarskoj i Engleskoj iz oblasti ženskih i rodnih studija. Dugogodišnja je saradnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH gdje je radila na nekoliko zajedničkih i samostalnih izložbi, baveći se uglavnom proučavanjem ženske književnosti i historije kao i književnosti manjinskih naroda. Pored književnosti aktivno se bavi ljudskim pravima.

Školovanje nastavlja doktorskim studijama iz komparativne književnosti u Americi kao stipendistica Univerziteta Illinois UC.

Vizualni identitet izložbe zajedno sa autoricom osmislila je dizajnerica Farah Noor Ćemer priređujući printane vizuale izložbe i aktivno učestvujući u osmišljavanju koncepata drugih elemenata izložbe. Farah Noor Ćemer diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu na Odsjeku dizajna vizualnih komunikacija. Pored grafičkog dizajna bavi se lončarstvom i keramikom sa fokusom na produkt dizajn.

Izložbi je prethodilo arhiviranje i digitalizacija na kojoj su vrijedno volontirale studentice Odsjeka za komparativnu književnost i informacione studije Hajrija Osmanhodžić i Anida Herceg koje su asistirale i na pripremi izložbe.

Izložbu ćete moći posjetiti od 27.07. do 16.08. u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Uz izložbu će biti otvoren prvi strip festival u organizaciji našega Muzeja “Stripoteka na otvorenom”.

Festival STRIPOTEKA NA OTVORENOM je inspirisan naslijeđem Karima Zaimovića. U okviru programa možete posjetiti izložbu KARIM ZAIMOVIĆ- POGLED U SVEMIR

PROGRAM FESTIVALA:
27. juli u 19. 30 sati Otvorenje Festivala
28. juli u 11 sati Promocija stripa “Crni med”
29. juli u 18 sati KAFA SA strip umjetnicima i izdavačem
30. juli u 10 sati Promocija Striparnice “Agarthi Comics”

Ulaz na sve događaje je besplatan. Program se odvija u bašti Muzeja i muzejskoj galeriji MAK. Realizaciju festivala omogućila je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.