20.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Promovirana Monografija “Dušan Karpatsky 1935- 2017 život i djelo”

KultArtPromovirana Monografija "Dušan Karpatsky 1935- 2017 život i djelo"

Monografija „Dušan Karpatsky (1935-2017) život i djelo“ koju su uredili Andreja Stojković, Marijan Lipovac, Jaroslav Pecnik i Mia Stojković promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

 

Karpatsky je jedan od najvećih promotora i prevodioca južnoslavenskih književnosti, koji je na češki jezik preveo gotovo stotinu pisaca s ovih područja. Devedesetih godina organizirao je humanitarnu pomoć za ratom pogođena područja u Hrvatskoj, a potom i u Bosni i Hercegovini, a u javnom je prostoru Česima približio tadašnja ratna stradanja i kroz susrete s piscima iz Hrvatske i BiH.


Dragan Marković, izdavač i dugogodišnji prijatelj Karpatskog kazao je da je ova neobična knjigu stuktuirana u sedam poglavlja.

– Tu su autobiografski zapisi, zapisi Dušanovih savremenika o njegovom djelu, odlomaci iz Dušanovih prijevoda sa južnoslavenskih jezika na češki i slovački, prijevodi čeških autora na naše, ovdašnje jezike, zatim Dušanovi autorski radovi te što je najvažnije – kompletna bibliografija – kazao je Marković.


Organizator promocije je Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovine.

– Promocija ove monografije organizirana je najprije u Sarajevu, ne samo zbog revnosti uposlenika Češke ambasade u BiH već i zbog Dušanovog odnosa i prijateljstva sa Izetom Sarajlićem, Huseinom Tahmiščićem, Janom Beranom i drugima. Ono što je devedesetih godina Dušan napravio u Češkoj za Bosnu i Hercegovinu to svi Česi nisu zajedno – kazao je Andreja Stojković, izdavač i publicist, bliski prijatelj i njegovatelj ostavštine Karpatskog.
Jaroslav Pecnik, profesor filozofije na Fakultetu u Osijeku i bivši student Dušana Karpatskog govorio je manje poznatim detaljima iz života ovog autora.

– Velika ljubav Dušana Karpatskog bio je Isak Samokovlija, posebno je volio sva njegova djela. Karpatsky je dugo vremena u Češkoj pisao je pod tuđim imenima, čak je nekim ljudima morao davati svoj honorar, ali njemu je bilo važnije da piše i radi. Veoma je volio kuhati i probao sam njegovu pašticadu koja je bila jednako dobra kao ona koju Dalmatinci prave – kazao je Pecnik.


Dušan Karpatský, rođen je kao Rosenzweig, 28. februara 1935., u Trebišovu, istočna Slovačka, a umro je u Pragu, 31. januara 2017. godine.
Karpatsky, kojeg su smatrali i mostom koji spaja južnoslavenske narode sa Česima, značajan dio svog života posvetio je uređivanju književnih časopisa, novina i radio emisija, poglavito u šezdesetim i devedesetim godinama XX stoljeća. Na ponovljenim izdanjima njegovog Labyrinta literatury mnoge su se generacije upoznavale sa češkom i svjetskom književnošću.

U sličnoj nakladi s preko 100.000 primjeraka, izašao je, također u više izdanja, i Karpatskijev književno-gastronomski dragulj „Jugoslávská kuchyně“.