26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Otvorene izložbe karikatura WHY 2 Midhata Ajanovića Ajan i WHAT NOW Rešada Sultana

KultArtOtvorene izložbe karikatura WHY 2 Midhata Ajanovića Ajan i WHAT NOW Rešada Sultana

U galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH večeras su otvorene izložbe karikatura WHY 2 Midhata Ajanovića Ajan i WHAT NOW Rešada Sultana, a u okviru programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”.

Midhat Ajanović Ajan je pisac, karikaturista, filmski autor i teoretičar rođen u Sarajevu, a trenutno živi i radi u Švedskoj. Prema riječima Ibrahima Spahića, direktora Festivala, ajan je  je 1992. godine sa Međunarodnom  centorm za mir i “Sarajevskom zimom” organizirao izložbu WHY.

– Karikature su tada svjedočile o vremenu devedesetih, a ove koje su sada izložene svjedoče o vremenu ne samo unutar Bosne i Hercegovine već i o onome što doživljava planeta kroz različite konfrotacije i gleda u jedan novi svijet koji se rađa iz ovog što bismo mogli nazvati “karikatura od svijeta” – kazao je Spahić.

Rešad Sultan je poznati umjetnik i karikaturista, dobitnik mnogih međunarodnih priznanja za svoj rad. Njegova izložba  “Šta sad”  naglašava trenutak u kojem živimo u Bosni i Hercegovini i kakvu subdinu imaju građani ove zemlje.

Pitanje šta sad sebi postavlja svaki građanin Bosne i Hercegovine, a Sultan ga svojim karikaturama postavlja također svakom tom građaninu. Sultan je hroničar života u našoj zemlji i njegov rad svjedoči o tome koliko je živ duh i koliko je snažna ingeniozna sposobnost razumijevanja stvarosti u kojoj živimo.

Nakon otvorenja izložbi održana je promocija strip časopisa BOSONA čiji je osnivač i urednik Alija Balta. Pored njega promotori su bili Ibrahim Spahić i prof. dr.Haris Cerić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

–  BOSONA je bosanskohercegovački proizvod, ali je isto tako i revija regionalnog karaktera. Naši saradnici dolaze iz cijele regije: od Sarajeva do Rijeke i Ljubljane, preko Zagreba do Beograda i nazad do Sarajeva. Imamo saradnika i u dalekoj Kanadi. Naša revija namijenjena je stripovskim zaljubljenicima svih uzrasta i kolekcionarima – kazao je Balta.