3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Otvorena izložba “Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića” autorice Amine Abdičević

KultArtOtvorena izložba "Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića" autorice Amine Abdičević

Izložba “Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića”, autorice Amine Abdičević otvorena je večeras u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložba je rezultat saradnje Kamernog teatra ‘55 i ovog Muzeja, a njome je obilježeno i 50 godina otkad nas je ovaj vrsni pozorišni i televizijski reditelj, muzičar, dramaturg i prevoditelj napustio.

Prema riječima autorice izložbe Jurislav Uco Korenić ostavio je svojim umjetničkim djelovanjem nemjerljiv trag u kulturnom i društvenom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

– Kada je u ljeto, 1952. godine došao u Sarajevo, na dužnost reditelja Opere Narodnog pozorišta, Jurislav Korenić je već iza sebe imao jednu burnu i nesvakidašnju životnu i umjetničku biografiju.  Korenić je osnivač Malog pozorišta, današnjeg Kamernog teatara ‘55, tada prvog kamernog pozorište u Jugoslaviji, i postao je njegov prvi direktor i reditelj – kazala je Abdičević.

Dodaje da je Korenić sa saradnicima i kolegama  1960. godine u Sarajevu  osnovao Festival Malih i eksperimentalnih scena  Jugoslavije – MESS.

– Učestvovao je i u osnivanju Dramskog studija koji će prerasti u Odsjek za scenske umjetnosti i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Sa kolegom, glumcem Reihanom Demirdžićem u Svrzinoj kući u Sarajevu pokreće Karađoz – pozorište. Kao direktor Lutkarskog pozorišta, zalaže se za novu zgradu. Istovremeno režira i piše. Kao entuzijasta svog poziva ostvario je preko stotinu režija opera i drama, kao i predstava za djecu – kazala je Abdičević.

Izložbu je otvorio Halid Kuburović, hroničar kulture Sarajeva koji je kazao da je je iz ove izložbe vidljivo kakva je ljudska i kulturna gromada bio Korenić.

– Korenića sam upoznao 1973. godine kada sam postao savjetnik za kulturu Skupštine Grada Sarajeva i dobio zadatak da izradim analizu o stanju kulture u Sarajevu.  Korenić je tada bio direktor Lutkarskog pozorišta koje je bilo u izgradnji.  On je bio zaista velik umjetnik, a obilje eksponata koje čuva Muzej i koji su predstavljeni na izložbi svjedoči o  njegovom djelu – kazao je Kuburović.

U pripremi izložbe korišteni su eksponati Muzeja iz zbirke “Jurislav Korenić”, a značajnu pomoć u pripremi izložbe dali su i uposlenici Kamernog teatra ‘55 i Pozorišta mladih Sarajevo.

Izložba je otvorena do 10. marta.