21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Otvorena izložba “Neminovnosti: književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića“

KultArtOtvorena izložba "Neminovnosti: književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića“

Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Travnik i Javna ustanova Gradska biblioteka Travnik priredili su u Centru za kulturu općine Travnik izložbu „Neminovnosti: književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića“.

Izložba je autorsko djelo magistrice Đane Kukić, muzejske savjetnice u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a nastala je kao plod saradnje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Bosne i Hercegovine i ovoga muzeja.

Na izložbi su prikazani skenirani primjerci ličnih dokumenata, fotografija, novinskih članaka, pisama, knjiga i drugih eksponata koji svjedoče o životu i bogatoj književno-naučnoj karijeri jednog od najvećih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih književnika i intelektualaca.

-Željeli smo pokazati da je neminovno, nužno, danas se sjećati Alije Isakovića, i to ne radi njega samog, jer on je svoje djelo ostavio iza sebe, nego radi nas samih. Isaković nas uči tome kako se vlastita kultura, vlastiti identitet može formirati kao prirodno pravo na kulturu i identitet, pri čemu takvo formiranje ne isključuje pravo drugog. – istakao je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“Bosne i Hercegovine, prof. dr. Sanjin Kodrić.

Izložba je nastala u saradnji BZK „Preporod“ Bosne i Hercegovine i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.