16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Otvorena izložba fotografija “Journey to Infinity” i promovirana istoimena knjiga Zorana Milišića

KultArtOtvorena izložba fotografija “Journey to Infinity” i promovirana istoimena knjiga Zorana Milišića

U Muzeju književnosti i pozorišnih umjetnosti BiH večeras je otvorena izložba fotografija “Journey to Infinity” i promovirana istoimena knjiga autora  Zorana Milišića. Fotografije su snimljene u Nepalu, Tibetu i Himalajima na autorovim putovanjima prema planini Kailash 2019. i 2023. godine, a planira ih posjetiti i ove godine. Riječ je o Milišićevom osobnom putovanju kroz život koje je kulminiralo na svetoj planini Kailash, Tibet.

 

– Kad čovjek kroči tim predjelima, možda  znog manjka kiseonika ili nečeg drugog, ali zaista se posebno osjeća. Poslije mu je teško da se vrati u realnost. Traganje za esencijalnim pitanjima ko smo, odakle dolazimo, što radimo ovdje i gdje idemo dalje je nešto što neminovno stigne svakog čovjeka i zato se vraćamo stalno ovakvim posebnim mjestima – kazao je Milišić.

Izložba se sastoji od 55 fotografija predjela i porteta ljudi.

– Tokom putovanja predivnim predjelima i susretima sa tamošnjim ljudima zapisivao sam svoje unutarnje misli i tako je spontano nastala i knjiga koja prati ovu izložbu – kazao je Milišić.

Izložba i knjiga su nastavak prethodnih projekata kao što su “Mirrors of Me” i “Innocence”, čiji je zajednički cilj istraživanje naše ljudskost i ideje da smo svi jedno.

Zoran Milišić je rođeni Sarajlija, a fotografijom se bavi od rane mladosti i međunarodno je nagrađivan fotograf. Godine 1993. emigrirao je u Australiju, gdje je postao uspješan IT stručnjak. U radu koristi digitalnu, ali i analognu fotografiju. Ističe da više voli da radi sa analognim objektivima radi vjerodostojnosti prenošenja energije sadašnjeg trenutka u 2D format fotografije.

Posljednjih 20 godina bavi se kineziologijom, prirodnom i neinvazivnom metodom liječenja. Svakodnevno uspješno radi s ljudima primjenjujući svoja znanja iz ove oblasti. Izložba će biti otvorena do 19. maja.