16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Odzvonilo nelegalnim priključcima na stubovima javne rasvjete u Travniku, uskoro daljinski nadzor

Pozitivna BiHOdzvonilo nelegalnim priključcima na stubovima javne rasvjete u Travniku, uskoro daljinski nadzor

Koliko ste puta  vozeći se u sunčane ljetnje dane,u poslijepodnevnim satima, primjetili da javna rasvjeta nije isključena. Kao savjestan građanin zvali ste Elektrodistribuciju, a oni vas upućivali na broj firme zadužene za održavanje.

I vi odustali. Ili vozeći se kroz naseljena mjesta na stubu javne rasvjete primjetili  okačen produžni kabl sa utičnicom i samo produžili. A svi zajedno našim porezima plaćali smo blago kazano tu bahatost. E općina Travnik odlučila je da koristeći znanje, tome stati u kraj. Nakon testnog perioda na nekoliko rasvjetnih mjesta, utvrđeno je da su mjesečne uštede  do 150 maraka . A općina Travnik ima 171 mjerno mjesto, kaže načelnik Kenan Dautović, te su  sa firmom Elektro tim iz Banje Luke krenuli u realizaciju projekta daljinskog upravljanja  javnom rasvjetom, a investicija će se  kaže isplatiti  za samo osam mjeseci.

Uz racionalno korištenje javne rasvjete,te prijave kvarova u realnom vremenu, ovaj će projekt osigurati trenutni nadzor nad kompletnim sistemom na koji se desetljećima „kače „nelegalni  korisnici, ističe Dautović.

Kompletan sistem  je naš vlastiti proizvod,kaže Zoran Kiza, idejni tvorac, osnivač i direktor firme Elektro tim ,mi smo osmislili i hardver i softver softver smo napisali kompletan i vremenom mi smo uvidjeli da ta platforma i cijeli sistem osim što može da služi za upravljanje i kontrolu javnom rasvjetom može da se koristi i za razne druge namjene.

Ovaj inžinjer,povratnik iz Austrije,koji sa svojim timom inžinjera nastoji u Bosni i Hercegovini u kojoj je zbog različitih lobija lakše uvesti, nego platiti domaću pamet i proizvod koji je njen rezultat,polako ali sigurno trasira svoj uspješan put kaže.

“Pa prije pedeset godina smo u ovoj zemlji proizvodili televizore a da danas ne  možemo raditi ovo. Treba znati i svoje  znanje pretvarati u proizvode koji će svima biti od koristi.

Njegov prijatelj i kolega Branimir Amidžić dodaje da je sistem  inače rađen kao sistem opšte namjene za daljinsko upravljanje i nadzor, međutim stjecajem okolnosti nekako je na rasvjeti najvidljivije mjesto gdje se najviše i najprije može uštedjeti ali sva ta mjesta gdje ugradimo taj uređaj mogu poslužiti i kao mjesto gdje ćemo mjeriti  zagađenje ili temperaturu ,vlažnost vazduha, npr. može koristiti i poljoprivrednicima  za najavu padavina.

Uz Banju Luku, Travnik je drugi grad u Bosni i Hercegovini koji uvodi sistem daljinskog upravljanja javnom rasvjetom.Šta to znači najbolje govori podatak da će se na  godišnjem nivou za električnu energiju potrošenu za javnu rasvjetu za koju se iz budžeta izdvaja oko pola miliona  maraka, plaćati  80.000 maraka manje.

Šta znači  pola miliona maraka za uličnu rasvjetu,najbolje govori podatak da je npr. Kantonalna bolnica u Zenici 2020 godine,u vrijeme pandemije kovida platila 519.000 KM bez PDV-a dva mobilna RTG  i jedan CT aparat. Ili Vlada Srednjobosanskog kantona,čijih oko 200.000 stanovnika za potrebe  MRI dijagnostike idu u druge kantone,u budžetu je planirala tri i po  miliona maraka za dva ovakva aparata za bolnice u Travniku i Novoj Biloj, kojih još nema. Znači  samo za deset godina po ovim cijenama od uštede na javnoj rasvjeti u općini Travnik mogli  bismo imati barem dva nova CT aparata a za dvadeset godina  aparat za MRI.Koji svima treba.

B.S.