21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Na Omladinskoj akademiji „Stanje mira“ 50 mladih iz regiona

Pozitivna BiHNa Omladinskoj akademiji „Stanje mira“ 50 mladih iz regiona

Na prvoj Omladinskoj akademiji „Stanje mira“, koju organizira Evropska unija u Bosni i Hercegovini (EU BiH) u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, 50 mladih iz regiona Zapadnog Balkana će kroz kulturne i umjetničke događaje i radionice učiti o stanju mira i izgradnji demokratskog društva od 18. do 31. avgusta u Sarajevu, Tuzli, Vitezu i Brčko Distriktu.

 

Evropska unija u Bosni i Hercegovini kroz različite omladinske projekte koji se implementiraju širom BiH želi potaći mlade da preuzmu aktivniju ulogu u izgradnji društva, te se i sami uključe u reformske procese na putu ka Evropskoj uniji. Omladinska akademija „Stanje mira“ će kroz jedinstven program aktivnosti mladima pružiti platformu, ne samo da steknu nove vještine kroz niz radionica i studijskih posjeta, već priliku da kreiraju nova prijateljstva sa vršnjacima iz regiona.

-Programi pomirenja koji povezuju mlade iz Zapadnog Balkana nisu samo mostovi ka integraciji zemalja u Evropsku uniju, već temelji za trajni mir, zajednički prosperitet i svjetliju budućnost za regiju. Programi poput Omladinske akademije “Stanje mira” osnažuju sljedeću generaciju da prevlada podjele, potičući međusobno razumijevanje i saradnju. Iskreno se nadam da će ovo iskustvo pozitivno uticati na sve koji se pridruže ovom programu. – istakao je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, kazala je da je cilj Omladinske akademije „Stanje mira“ da kroz dvosedmični program baziran na međuetničkom dijalogu i učenju o toleranciji uz upoznavanje i druženje mladih iz regije Zapadnog Balkana zajednički doprinesemo prosperitetnijoj budućnosti i procesu suočavanja s prošlošću.

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja

– Mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, koji su aplicirali i primljeni na akademiju i na ovaj način pokazuju želju da daju svoj doprinos izgradnji demokratskog društva na Zapadnom Balkanu. –  pojasnila je Šarić, istaknuvši da je misija Centra za postkonfliktna istraživanja, između ostalog, i mirovno obrazovanje.

Kroz dvosedmični program, učesnici će učestvovati u nizu radionica, studijskih posjeta te imati priliku da razgovaraju sa preko 30 pojedinaca, uključujući donosioce odluka, aktiviste, predstavnike religijskih zajednica, nevladinih organizacija, međunarodne zajednice, borce za ljudska prava kako u BiH, tako i u regionu. Omladinska akademija „Stanje mira“ započela je u Tuzli, nakon čega će učesnici posjetiti Brčko, Sarajevo i Vitez.