26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Monodrama „Naši dani” najbolja na trećem inBoxu

KultArtMonodrama „Naši dani" najbolja na trećem inBoxu

Stručni je žiri na čelu sa predsjednicom Aminom Begović, glumicom sarajevskog Narodnog pozorišta, nakon pet odigranih predstava u takmičarskom djelu trećeg po redu regionalnog festivala monodrame inBox, jednoglasno najboljom proglasio „Naše dane“ Radoslava Milenkovića iz Srbije.

Radoslav Milenković

Milenković koji u monodrami ,glumi trideset likova, progovara o dešavanjima koja nas se sviju tiču, a rijetko ko javno govori. Prije dodjele nagrade Milenković je kazao:

– Nagrade budu i uvek neko mora dobiti nagradu, no bitnije od toga je misija pozorišta i poruke razumevanja koje prenosimo publici. Ja sam trebao prošle godine doći, nisam mogao zbog bolesti i evo me tu jer sam obećao, ja sam počastvovan što su me pozvali što sam deo ove priče koja nije samo predstava ili jedna ili nekoliko predstava nego koja je sveukupna atmosfera svih 24 sata ovi ljudi od svitanja oni su u takvoj radosti, u takvom entuzijazmu, u takvoj veri, da to što radimo daje jednu istinsku i zdravu nadu da život i svet ima smisla, da nije sve propalo. – rekao je Milenković.

Nikola Milaković

Uz najbolju predstavu prvi je put dodijeljena i specijalna nagrada koja je otišla u ruke Nikoli Milakoviću iz Srbije za predstavu „Marso“ .

– Specijalnu nagradu smo dodjelili Nikoli iz Banje Luke tj. iz Srbije za ovu predstavu koju je radio pantomimsku za izuzetnu hrabrost i za poticanje te vrste aktivnosti i vrste predstave među mlade ljude ne bi li se fizički teatar pantomima vratili na našu scenu na način koji zaslužuju. – kazala je predsjednica stručnog žirija Amina Begović.

Za razliku od stručnog, žiri publike svoje glasove poklonio je monodrami „Dimnjačar“ Ljubomira Kerekeša iz Hrvatske. Pobjednica ovogodišnjeg natječaja za najbolji tekst monodrame je Katarina Vićentijević iz Valjeva, sa pričom pod nazivom „Ako kosu pustim“.

Katarina Vićentijević

Na zatvaranju inBoxa, direktorica festivala Anela Križanac posebno je istakla zadovoljstvo, što je jedna mala sredina okupila istinske regionalne profesionalce.

Anela Križanac

-Jako sam sretna i zadovoljna jer je inBox i ove godine ispunio svoj cilj, a to znači da je publika bila jako zainteresirana za naš program, zaista naše gledalište je bilo svaku noć ispunjeno i to je znak da radimo dobru stvar da imamo svoju publiku i da nam to treba biti snaga da radimo dalje. – kazala je Križanac.

B.S.