16.6 C
Sarajevo
Utorak, 21 Maja, 2024

Kids Hack Day:  Globalni događaj okupio mališane u Travniku

Pozitivna BiHKids Hack Day:  Globalni događaj okupio mališane u Travniku

Oko dvije stotine djece iz svih krajeva  Bosne i Hercegovine danas su u okviru prepoznatljivog globalnog događaja Kids Hack Day u Travniku, takmičilo se u informatici i pravilo maketu Travnika od Lego kockica. Organizator ovog događaja je Škola programiranja  “Mali programer“,  a pod pokroviteljstvom Općine Travnik i KŠC „Petar Barbarić“.

Kids Hack Day iz godine u godinu ima za cilj djeci probuditi ljubav prema informacionim tehnologijama.  U sklopu Kids Hack Day-a, ove godine imali smo priliku vidjeti već tradicionalni Hackaton, takmičenje u kojem učešće uzimaju vršnjaci iz više zemalja svijeta.  Osim toga, kao novina, ove godine organizovano je i pravljenje futurističke makete grada Travnika od Lego kockica.  

-Ovaj veliki i jedinstveni poduhvat u BiH privukao je veliki broj mališana iz svih osnovnih škola sa područja Općine Travnik. Kids Hack Day i Hackaton kao projekti animiranja i edukacije naših najmanjih sugrađana, imaju podršku Općine Travnik i u budućnosti. – zabilježio je na svom FB profilu načelnik Općine Travnik, prof. dr. Kenan Dautović.

Naime maketa urbanog dijela Travnika od Lego kockica na površini od 40 kvadratnih metara zapravo će biti svojevrsna atrakcija postavljena u centru grada, koju će kreirati djeca. Vrijednost projekta je višestruka i ogleda se kao jedna od najvećih maketa ovog tipa u svijetu.

U osnovi to je druženje uz učešće oko dvije stotine mladih iz BiH, te spajanje sa vršnjacima iz ostatka svijeta, ali i kreativan rad te korist kakvu će rezultat toga rada imati na turizam. Kid’s Hack Day je globalni događaj koji povezuje mališane od Indije preko Južne Afrike i kenije, do Do BiH, Švedske i Sjedinjenih Država.

Kroz event, organizatori su animirali djecu i hackhatonom, na kojem su mladi imali priliku predstaviti web stranice o Travniku u 2035. godini.