26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Izložba o Isaku Samokovliji otvorena u Bugarskoj

KultArtIzložba o Isaku Samokovliji otvorena u Bugarskoj

U Historijskom muzeju grada Samokova u Bugarskoj otvorena je izložba o Isaku Samokovliji, čija porodica vodi porijeklo iz ovoga grada. Na otvorenju izložbe govorili su direktor Historijskog muzeja Samokova, Veselin Hadziangelov, Snehana Joveva- Dimitrova, direktorica državnog instituta za kulturu Bugarske, zamjenik ambasadora Bugarske ambasade u Bosni i Hercegovini, Nikola Nikolov, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne I Hercegovine, Šejla Šehabović i autorica izložbe, muzejska savjetnica, Đana Kukić.

Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog istraživačkog rada o životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika Isaka Samokovlije. Sastoji od skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate muzejske zbirke “Isak Samokovlija” koja je pohranjena u muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.j

Ambasador Bosne i Hercegovine u Bugarskoj, Zdravko Begović izjavio je da sretan što je imao priliku prisustvovati važnoj kulturnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Bugarske istakavši da je bosansko-bugarsko prijateljstvo izuzetno važno naročito što je Republika Bugarska bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine. Begović smatra da je kultura mnogo značajna oblast za saradnju dvije prijateljske zemlje te se nada nastavku kulturne saradnje ove dvije zemlje.

Nikola Nikolov je rekao da njemu kao zamjeniku ambasadora Bugarske u Bosni i Hercegovini izuzetna čast što je prisustvovao otvorenju izložbe o Isaku Samokovliji u Samokovu istakavši da je ponosan što je Ambasada Bugarske inicirala ovaj projekt između Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i kulturnih institucija u Samokovu te da se raduje nastavku saradnje.

Autorica izložbe Đana Kukić naglasila je da dugi niz godina izučava djelo Isaka Samokovlije koje je vrijedna riznica za sve istraživačice i istraživače i značajno kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine i da izložba o Isaku Samokovliji predstavlja povod za nova istraživanja iz kulturne historije balkanskih naroda.

Izložbu je dizajnirala i prevela na engleski jezik Ifeta Lihić, saradnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine koja se i sama bavila istraživanjem dramskog opusa Isaka Samokovlije.

Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine naglasila je da je najvažniji dio ove saradnje ono što nas tek očekuje – a to je zajedničko istraživanje kulturne historije Evrope. Naše dvije zemlje u stanju su ispričati neke nove i neotkrivene kulturnohistorijske priče i ponuditi ih europskoj kulturi.