21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Da li preskupo živimo?! ili Daleko je nama Norveška.

PutopisiDa li preskupo živimo?! ili Daleko je nama Norveška.

Nedavno mi je prijatelj koji je želio obradovati ženu životnim putovanjem, ispričao da je cijena škampi u Dubaiju 300 KM. Iskreno, nisam pitala da li je riječ o kilogramu, porciji ili „brodskom ulovu“. Možda je riječ o nekom specijalnom jelu na Burj Khalifa, možda. U Sarajevu cijena škampi je oko 30 KM u tržnom centru, a u ostalim gradovima – nismo provjeravali.

 

Zašto priča o škampima, jednostavno – da bi se ulovili to je proces koji zahtijeva ljude i resurse, od brodova do goriva. Tamo gdje je cijena goriva skoro pa 5 KM, a najniža primanja su 2.000 €, cijena je 69,80 NOK (11,17 KM). Da, riječ je o Norveškoj.

Daleko poznata riblja pijaca na Briggenu u Bergenu, nudi i druge cijene. Škampi na „Bergenski način“ u ovoj ponudi na moru, u zaštićenom ambijentu od strane UNESCO – a, koštaju cca 35 KM ili 220 NOK. Mislim da o cijenama u sarajevskim restoranima ne treba govoriti jer rijetko se škampi naručuju na sarajevskom kopnu. Ali, ako razmislimo da su u ljetnom periodu cijene kilograma bureka na Čaršiji 20 KM, a govorimo o brendiranom jelu onda za ljubitelje Sjevernog mora ovi škampi – i nisu skupi.

Šetnja starim ulicama Bergena uz zanimljivu arhitekturu pokazuje i dosta zanimljivu ponudu, kada je riječ o cijenama. Recimo, kafa se može popiti za 29 NOK ili za 4,5 KM, dok je pivo 14 KM skoro kao i cijena – pojedine hrane. Ukoliko se nađete na drugom dijelu grada, poznatoj Studentskoj oblasti, nailazite na sasvim drugačije cijene. Tu se kafa može naći i za 10 NOK ili 1,6 KM.

Bergen i generalno Norveška imaju jako puno prodavnica, različitih i konkurentnih imena, a tu su cijene dosta različite, a iskustvo svakog putnika nam pokazuje da se najčešće – jede po prodavnicama barem kada je riječ o balkanskom budžetu. Tako uz sendvič se može kupiti kafa za 39 NOK ili cca 6 KM.

Izloge prodavnica još uvijek „krase“ slike cijena i proizvoda. Nasumice gledajući oglašivačke poruke na izlozima, izdvojićemo šta je pažljivom oku primijećeno – cijena mliječne čokolade od 100 g je 9,90 NOK (1,58 KM), cijena pšeničnog brašna marke Regal je 14,90 NOK (2,38 KM) – a ukoliko kupujete 2 kg cijena je 10,00 NOK (1,60 KM).

Konkurencija je velika i dosta pozitivna, tržišna utakmica nalazi nove igrače kako u prodavcima tako i u kupcima – a kako ćemo odigrati ovu utakmicu – uvijek je do znanja i svijesti.

Anja Ž.