26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Aida Tule održala predavanje za učenike elitne gimnazije iz Japana i Treće gimnazije Sarajevo

Pozitivna BiHAida Tule održala predavanje za učenike elitne gimnazije iz Japana i Treće gimnazije Sarajevo

Četvrtog dana studijskog putovanja učenika i profesora iz Japana, gosti su posjetili hub unipromet, Bistro Zdravo i Move.ba. Učenice i učenici Treće gimnazije Sarajevo i Kaichi Nihonbashi Gakuen (KNG ) najprije su uživali u vegan doručku u Bistro Zdravo, zatim su se upoznali sa sadržajem studija Move.ba, i na kraju su aktivno sudjelovali u predavanju o psihologiji u procesu obrazovanja u multimedijalnoj sali co-working space-a hub unipromet.

 

-Predavanje je održala Aida Tule koja dugi niz godina kroz edukaciju savjetovanje radi u oblasti primijenjene pozitivne psihologije. Predavanje je održano na temu svjesno i nesvjesno ponašanje, a obzirom na temu i mlade kojima je ona bila izuzetno zanimljiva, odlično se uklopilo u naš projekat “Oni su budućnost”. Pored mozga, i srce ima svoju memoriju i može da je obnavlja. Ego svi imamao i služi nam da nas zaštiti i da nam omogući da uživamo u lijepim stvarima i doživljajima. Izuzetno nam je drago da smo partneri ovakvom korisnom edukacijskom projektu koji je namijenjen mladim ljudima a ujedno ‘slavi znanje. –  ističu iz hub uniprometa.

Bistro Zdravo poznat je po zdravoj hrani od cjelovitih namirnica. Move.ba je prvi ekskluzivni holistički studio čiji sadržaj su prevencija, terapija, SPA, individualni i grupni trening, wellness i plesna škola. Sarajevski co-working space hub unipromet mjesto je poznato po susretu zdravih ideja i mnogobrojnim pogodnostima za učenike i studente, te pokretanje start-upova.

Treća gimnazija Sarajevo u saradnji sa Udruženjem alumnija ove gimnazije, pokrenula je projekat razmjene znanja i studijskih putovanja sa jednom od najboljih gimnazija iz Tokya, Kaichi Nihonbashi Gakuen (KNG).

U 10 dana koliko traje posjeta 13 učenica i učenika iz Japana sa dva njihova profesora, programom interaktivnog učenja predviđene su mnogobrojne radionice, upoznavanje sa osnovama bosanskog jezika, posjete kompanijama, institucijama i kulturno – povijesnim znamenitostima, kao i upoznavanje sa prirodnim ljepotama u Bosni i Hercegovini.

Učenici i profesori iz Japana već su posjetiti Muzej ratnog djetinjstva, jezgru Grada Sarajeva, i Zemaljski muzej. Zatim je održana radionica o izgradnji mira kroz ekonomiju sa direktoricom EBRD BiH, gospođom Manuelom Naessl i predstavnikom Japanske ambasade u BiH. Gosti su posjetili i Mostar, i to vozom Sarajevo – Mostar, jednom od najljepših pruga na svijetu. U okviru posjete Vispaku iz Visokog gosti iz Japana saznat će kako je nastala Ginisova najveća džezva na svijetu. Učenici i profesori će također obići stare tvrđave iz srednjeg vijeka u Zenici i Travniku. Predviđen je i obilazak Sarajevske vijećnice kao i susret i razgovor sa gradonačelnicom Benjaminom Karić – Londrc.