16.6 C
Sarajevo
Utorak, 21 Maja, 2024

Uvođenje broja za hitne slučajeve 112 u cijeloj Bosni i Hercegovini je važno za bolju koordinaciju djelovanja u hitnim slučajevima

NovostiUvođenje broja za hitne slučajeve 112 u cijeloj Bosni i Hercegovini je važno za bolju koordinaciju djelovanja u hitnim slučajevima

Danas je u Delegaciji EU održan sastanak koji je okupio predstavnike EU, nadležnih vlasti BiH sa državnog nivoa, entiteta i Brčko Distrikta, a radi prezentacije rezultata studije o izvodljivosti uvođenja broja za hitne slučajeve ‘112’ u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

Broj 112 uveden je kao jedinstveni evropski broj za hitne pozive, a koristi se u svim članicama Evropske unije, kao i gotovo svim državama kandidatima za članstvo u EU.

Domaćin sastanka bio je šef Delegacije EU/specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, a prisustvovali su ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijer Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Brčko Distrikta Zijad Nišić.

Nakon predstavljanja studije izvodljivosti, učesnici su istaknuli konsenzus da je potrebno da BiH ubrza process uvođenja broja 112 za hitne slučajeve.

Uvođenje broja 112 širom Evrope, kao besplatnog broja za hitne slučajeve koji je dostupan ljudima u nevolji 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici, ima brojne prednosti. To znači da ljudi koji borave u posjeti BiH bilo poslom ili turistički iz bilo koje druge zemlje odmah znaju koji broj da kontaktiraju u slučaju nužde. Za zemlju kao što je Bosna i Hercegovina, koja privlači sve veći broj posjetilaca, korištenje broja 112 bi predstavljalo prednost.

Takođe, korištenjem broja 112 bi se objedinili svi postojeći brojeve za hitne slučajeve, čime se olakšava i ubrzava prenos informacija, hitnim službama omogućuje brže i efikasnije reagovanje, te istovremeno omogućuje bolja koordinacija hitnih službi i veća transparentnost njihovog djelovanja.

Studiju izvodljivosti je finansirala EU, a proveli su je konsultanti firme International Consulting Expertise – ICE. Projektni zadatak za studiju izvodljivosti izrađen je uz učešće relevantnih tijela vlasti BiH. Sredstva EU su dostupna za podršku državama koje uvode broj za hitne slučajeve 112. Bosna i Hercegovina će moći pristupiti tim sredstvima nakon što Vijeće ministara usvoji Akcioni dokument o uvođenju broja za hitne slučajeve 112.