15.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Udruženje “Isa-beg Ishaković” raspisalo Konkurs u kojem poziva studente da dostave radove o kulturno-civilizacijskom doprinosu utemeljitelja Sarajeva

KultArtUdruženje "Isa-beg Ishaković" raspisalo Konkurs u kojem poziva studente da dostave radove o kulturno-civilizacijskom doprinosu utemeljitelja Sarajeva

Sa ciljem podizanja svijesti o liku i djelu Isa-bega Ishakovića, Udruženje za zaštitu kulturne baštine „Isa-beg Ishaković“ poziva sve studente da učestvuju na internacionalnom Konkursu „O kulturno-civilizacijskom doprinosu Isa-bega Ishakovića u našoj prošlosti“.

 

Poziv za pisanje rada traje od 1. februara do 3. marta 2024. godine do 12 sati.  Upravo je ovaj vremenski period uzet i simbolično za provedbu Konkursa jer je vakufnama Isa-bega Ishakovića, koja je zapravo dokument koji nam daje vjerodostojne podatke o osnivanju Sarajeva, napisana u mjesecu džumade-l-ula 866. godine, tj. između 1. februara i 2. marta 1462. godine, i prvi je pisani dokument o graditeljskoj djelatnosti na ovim prostorima.

Radove mogu prijaviti svi studenti javnih i privatnih univerziteta i fakulteta. Tri najbolja rada će biti nagrađena novčanim nagradama. Prva nagrada iznosi 800 KM, druga nagrada 600 KM, a treća nagrada 400 KM.

– Prije dvije godine realizirali smo sličnu aktivnost sa srednjoškolcima. Prošle godine smo za građane Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Novog Pazara, priredili Izložbu ‘Utemeljitelj’. Logičan nastavak aktivnosti bio bi ovaj Konkurs za studente, buduće lidere koji će razvijati naše društvo. S druge strane, Isa-beg Ishaković bi trebao biti inspiracija svima onima koji pretendiraju biti državnici, političari, poduzetnici, graditelji i humanitarci. Posebno bi oni koji djeluju u tom smislu iz Sarajeva trebali imati prepoznatljivu nit u svome poslu koja ih veže za Isa-bega i način na koji je on gledao u budućnost, gradio, darivao i vodio. To je historijski kapital koji je uistinu rijedak. To su ličnosti koje su mijenjale tok povijesti. Bez Isa-bega Skoplje ne bi bilo Skoplje, Novi Pazar ne bi bio Novi Pazar, niti Sarajevo ne bilo Sarajevo. Balkanski prostor bez njihovog pečata bi izgledao sasvim drugačije. – riječi su Armina Čelika predsjednika Udruženja.

Udruženje Isa-beg Ishaković je svojim radom uvijek nastojalo biti inkluzivno. Ovaj konkurs je upravo i zamišljen kao internacionalni, s namjerom da povezuje, i ruši neke eventualne predrasude.

– Zato, želimo pružiti šansu svima koji misle da imaju nešto za napisati na ovu temu. Ovdje posebno mislimo na dijasporu, kao i na studente iz našeg okruženja, gdje je Isa-beg ostavio veoma jak i dubok trag. Želja nam je da imamo što više dobrih radova i da se natječemo u dobru i pozitivnim vrijednostima. –  kazao je Čelik.

Više o samom Konkursu, uvjetima, metodologiji i pravilima dostave radova može se saznati na linku

https://www.facebook.com/share/p/7WpRRHrhbboKh3Qu/?mibextid=WC7FNe