15.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Promovisana knjiga „Bosna i Hercegovina, 30 godina od sticanja nezavisnosti” akademika Mirka Pejanovića

NovostiPromovisana knjiga „Bosna i Hercegovina, 30 godina od sticanja nezavisnosti" akademika Mirka Pejanovića

U organizaciji SABNOR-a SBK/KSB i Organizacije demobilisani boraca Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992 – 1995 Srednja Bosna sinoć je u Travniku održana promocija knjige „Bosna i Hercegovina, 30 godina od sticanja nezavisnosti“ akademika Mirka Pejanovića.

Promocija je doprinos organizatora u obilježavanju 31. godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije, 22. 05. 1992. godine što je ujedno i doprinos u obilježavanju značajnih historijskih datuma u daljoj i bližoj prošlosti Bosne i Hercegovine.


Prof. dr. Sead Turčalo istaknuo je značaj knjige kroz historijski pristup i prikaz društveno političkih zbivanja od sticanja nezavisnosti 1. marta 1992. godine do dana današnjeg.

Prof. dr. Željko Šain govorio je sa ekonomsko aspekta uz osvrt na ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine šezdesetih godina prošloga vijeka, na formiranje preduzeća, ističući Sarajevski Energonvest kao jedan od primjera i Kombinat „Borac“, Travnik.

Prof. dr. Šain istaknuo je da Akademija nauka i umjetnosti BiH, čiji je potpredsjenik prof. dr. Mirko Pejanović, treba da radi strateške studije koje bi doprinjele ekonomskom razvoju države Bosne i Hercegovine.

Na kraju promocije obratio se i autor knjige akademik Mirko Pejanović uz zahvalnost organizatorima i promotorima i u kratko se osvrnuo na rad Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te istaknuo kapacitete Akademije koja ima 300 istraživača koji su vezani za istraživačke centre.

Na kraju svoga izlaganja akademik Pejanović istaknuo je da je Bosna i Hercegovina u 20 i početkom 21 stoljeća savladala sve historijske izazove.