21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Počeli “Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2022.”: Promovirana zbirka priča „Majstor bakrenih cvjetova“

NovostiPočeli “Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2022.”: Promovirana zbirka priča „Majstor bakrenih cvjetova“

Sinoć je u Gradskoj biblioteci Travnik, u okviru kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2022.“ upriličena promocija zbirke priča pod nazivom „Majstor bakrenih cvjetova“ autora Abida Jarića.

Njegov životni put obilježila su četiri grada. Tomislavgrad, nekada Duvno, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Iz njega je ponio nepokolebljivu vjeru u život. U Zadru će se početi ostvarivati njegov davnašnji dječački san u kome je sebe vidio kao profesora književnosti i filozofije. Ovaj grad će potvrditi njegovu nadu da je izabrao pravi životni put na kojem će ustrajavati punih trideset pet godina podučavajući mnoge generacije srednjoškolaca u Duvnu i Zenici. Daleki München će ga nositi na krilima njegovih zrelih godina i ohrabrivati da se novi početak može desiti u bilo kojoj životnoj dobi ako je čovjek spreman da prihvati takav izazov. U Zenici će doživjeti svoju pedagošku, književnu i punu ljudsku afirmaciju, ali i nedvojbeno uvjerenje da svako od nas iza sebe mora ostaviti vidljiva traga ako želi vjerovati da je živio.

Abid Jarić ostvario se kao veoma uspješan pisac kratke priče na mnogim domaćim i međunarodnim konkursima. Iza sebe ima šest objavljenih knjiga, a njegove priče prevedene su na njemački, engleski, albanski, makedonski i romski jezik.

„Majstor bakrenih cvjetova“ sadrži dvadeset i šest priča koje su nagrađene na brojnim domaćim i međunarodnim konkursima, a svoja promišljanja o nagradama autor je podijelio sa publikom u Travniku.

O knjizi su, uz autora, govorili prof. dr. Sead Redžepagić i dr. sc. Anela Jarić-Bašić.

Ovogodišnja kulturna manifestacija “Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka” narednih mjesec dana realizirat će 28 različitih sadržaja u četiri grada – Travnik, Žepče, Sarajevo i Zenica.

Pokrovitelji manifestacije su Općina Travnik – načelnik Općine Travnik, Općina Žepče – načelnik Općine Žepče, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i BH Telecom d.d. Sarajevo sa direkcijama u Travniku i Zenici.