26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Otvorena izložba „Obećano ostrvo“

NovostiOtvorena izložba „Obećano ostrvo“

Izložba „Obećano ostrvo“ na kojoj su po prvi put predstavljeni neobjavljeni rukopisi i naliv-pero Tina Ujevića iz perioda njegovog života u Sarajevu otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Autor izložbe je Domagoj Margetić, direktor Antimuzeja u kojem se, između ostalih, čuva i zbirka Tina Ujevića, a koje je sakupio i sačuvao umjetnik i vizionar Vladimir Dodig Trokut.

– Kad čitate ove stihove koje je Tin pisao u Sarajevu ne možete, a da se ne zaljubite u grad u kojima su nastali. Kad pročitate pripovijetke o životu pojedinih sarajevskih obitelji, ne možete a da se ne zapitate da li su stvarno postojali. Kad je živio u Sarajevu o Tinu Ujeviću su zagrebački mediji pisali kao o „boemu sa Miljacke“. Svi smo mi večeras tog boema sa Miljacke vratili u njegov grad – kazao je Margetić.

Domagoj Margetić na otvorenju izložbe

Izložbu je otvorila direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović koja je pročitala Ujevićevu neobjavljenu pjesmu „Noem“ iz koje je iskorištena sintagma „obećano ostrvo“ za naziv izložbe.  

– Bilo bi nam drago da ova izložba gostuje i u drugim gradovima, ali činjenica je da je ona najvažnija za Sarajevo. Rukopise smo namjerno pojedinačno izložili kako bismo poklonili dužnu pažnju onome što je Tin Ujević uradio za naš jezik i za književnost našeg zajedničkog jezika. Iz te ljubavi i tog obećanja nastala je ova izložba  – kazala je Šehabović.

Dodala je da se na izložbi, pored eksponata koji su u vlasništvu Antimuzeja, mogu pogledati i oni koji se čuvaju u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Sa otvorenja izložbe u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

– Čuvamo neveliku, ali dragocjenu zbirku posvećenu Tinu Ujeviću. Uglavnom se radi o njegovoj prepisci što su je prijatelji, znajući za njegov boemski život, prikupili bez njegova znanja i predali Muzeju – istaknula je Šehabović.

Dizajn izložbe radio je Almir Atlić, a tehničku postavku Miralem Dizdarević.

Na otvorenju je nastupio orkestar Bentabaša Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo“ koji su izveli popularne numere i poznatih filmova.