1.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Društvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu

NovostiDruštvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu

Društvo novinara BiH večeras je u  Banja Luci dodijelilo 27. put novinarske nagrade i priznanja za prethodnu godinu. Nagrada „Novinar godine 2022.“ po izboru žirija Društva novinara Bosne i Hercegovine pripala je Nadini Maličbegović, reporterki Al Jazeera Balkans.

-U 2022. godini bila je više  na ratištima u Europi i svijetu nego u Bosni i Hercegovini. Izvještavala je  od prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu. Boravila je u Kijevu kad su mnogobrojni Ukrajinci grad napustili. Izvještavala je iz obruča ruskih vojnih snaga sa ratnih područja, ali i o počinjenim ratnim zločinima, masovnim grobnicama i nestalima u Buči, Irpinju, Borodjanki, kao i o novim napadima iz zraka. U nastavku godine izvještavala je o višedecenijskom bliskoistočnom konfliktu. Pratila je i događaje u BiH poput izbora, izvještavala o svakodnevnim političkim prepirkama i sve upisala u svoj novinarski staž iz kojeg se rado sjetim njenih javljanja s područja zahvaćenih izbjegličkom krizom od Grčke do Austrije.

Nagrada za životno djelo uručena je novinaru Slavku Klisuri iz Goražda koji se više od 40 godina bavi novinarstvom i aktivizmom. Velika karijera počela je počela davne 1975, godine s prvim tekstovima  objavljenim u fakultetskom časopisu „Politolog“ . Radio je kao urednik lokalnog radija, urednik Drinski novosti, urednik dopisništva Radio Sarajeva, dopisnik Oslobođenja, radio Ferna i mnogih drugih medija. Svoje bogato novinarsko znanje danas prenosi mlađim zaljubljenicima  u novinarski posao.

Nagradu u kategoriji TV novinarstvo pripala je Elmi Kazagić, urednici i producentici  Federalne televizije iz redakcije Dokumentarnog programa koja je u protekloj godini uradila  dva kapitalna serijala, a to su „ Drugačija Srbija“ i „Moskva Balkan“. Oba serijala su rađena temeljito, predano i prije svega objektivno. Danas sa svim sakupljenim iskustvom kaže da najrađe prenosi znanje mlađim naraštajima, a nije joj strana ni analiza političkih dešavanja.

Nagradu u kategoriji pisano novinarstvo dobila je Kristina Perić, urednica portala hercegovina.info. Najnovija afera, koju je razotkrila, a o kojoj bruji zemlja i regija je Peti kat, tajni projekt koji je novcem Zavoda zdravstvenog osiguranja gradio ravnatelj Rade Bošnjak, inače jedan od utemeljitelja najjače hrvatske stranke u BiH.  Prije Petog kata afera bila je Afera urbicid, gdje je meta bila građevinska mafija, a ovih dana čeka se podizanje optužnice. 

Amir Sužanj, urednik i producent BH Radija 1 dobitnik je nagrade u kategoriji radijskog novinarstva. Sužanje je urednik političkog magazina “Sedmica” Radija BiH u kojem na prilično nekonvencionalan način približava slušaocima političke, ekonomske, društvene i druge teme, unoseći u te sadržaje sarkazam, satirične komentare i neobične jezičke forme. Njegova vizija emisije “Sedmica” vrlo direktno govori o najvažnijim i najosjetljviimim temama, ne štedeći nikoga, ali potpuno poštujući novinarske kodekse.

Ovom prilikom uručena su i dva specijalna priznanja. Prvo specijalno priznanje dodjeljeno je, prema odluci žirija DN BiH, snimatelju Ahmedu Begičevići Siniju koji je cijeli radni vijek proveo je iza kamere s kojom je pričao priče o ljudima i događajima.Od početka na nekadašnjoj RTV Sarajevo, pa RTV BiH, radio je za brojne svjetske agencije a najduže za AP (Associated Press ), pokrivajući prostor cijele tadašnje države. Sini koji je slikao ljude i rijetko bio ispred kamere i fotoaparata , napustio nas je prvog februara ove godine.

Poštovani članovi žirija Društva novinara Bosne i Hercegovine,dame i gospodo ,uvažena sedma silo.Zbog profesionalnog odnosa moje majke i pokojnog oca koji su  istinski živjeli novinarstvo i kojem  večeras posthumno dodjeljujete specijalnu nagradu  i moje rođenje je kasnilo. Jer trebalo je završiti priču.Moj brat i ja odrastali smo između priča koje je Sini kroz objektiv bilježio.I vaše porodice najviše trpe zbog ove profesije ,no ne odustajte,jer treba nam objektivno novinarstvo,da bismo  živjeli u ovoj zemlji a ne bježali iz nje.Ja sam večeras ponosan na ovo priznanje mome Tati i hvala vam još jednom. – kazao je Seno Begičević, zahvalivši se na nagradi.

Drugo specijalno priznanje dodjeljeno je Nataši Tadić za entuziastični projekt otvaranja nezavisnog portala Balans.co.ba. Ideja novinarke iz Tuzle je bila napraviti nešto drugačije u haotičnom i neselektivnom broju portala na medijskom tržištu u BiH. Portal se bazira na autorskim i autentičnim pričama a ono što ga razlikuje od drugih je činjenica da je osnivačica i vlasnica od početka rada zabranila preuzimanje sadržaja. Cilj je da se počne cijeniti autorski rad, trud i znanje i da se izdvoje portali koji su ozbiljan medijski subjekt.