26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Bogosluženje i paljenje badnjaka u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Travniku

NovostiBogosluženje i paljenje badnjaka u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Travniku

Večernjim bogosluženjem u hramu Uspenja presvete bogorodice u Travniku i paljenjem badnjaka obilježava se Badnje veče, uoči Božića kojeg vjernici dočekuju po Julijanskom kalendaru.

U pravoslavnom hramu izgrađenom 1852 godine, koji je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, paljenjem badnjaka pravoslavni su vjernici krenuli u susret Božiću, najradosnijem hrišćanskom prazniku, koji slavi rođenje Isusa Hrista.

Božić je praznik ljubavi i dobrote, istakao je travnički paroh, koji je okupljene vjernike podsjetio da se moramo takmičiti jedni sa drugima u dobru i biti bolji ljudi, jer samo tako će se Hristos useliti u srca vjernika.

– Uzaludno je večeras da proslavaljamo rođenje Hristovo, a da mrzimo bližnjeg svog, uzalud je da se molimo Bogu smatrajući da će Bog uslišiti molitve naše da onaj komšija pored nas večeras nema večere, tako da kažem Hristos dolazi za svakoga od nas i sa velikom radošću možemo čestitati mir Božji, Hristos se rod i vaistinu se rodi. – rekao je  protojerej stavrofor Goran Živković, paroh travnički.

Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Travniku

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku  podignuta je  neposredno nakon prebacivanja sjedišta bosanskih namjesnika iz Travnika u Sarajevo 1850. – 1852.godine. Nije poznato ko je bio njen projektant ili graditelj, a nisu sačuvani ni podaci o detaljima gradnje. Nadogradnja crkve izvršena je 1911. godine. U ovoj crkvi se čuvaju vrijedne ikone i rukopisne knjige iz 17. i 18. vijeka, a dio unutrašnjosti hrama tridesetih godina 20. stoljeća oslikao je akademski slikar Roman Petrović. Proteklih godina ovaj pravoslavni hram je rekonstruisan i zaštićen, te proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.