19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

ZADA Pharmaceuticals uskoro otvara tržišta Azerbejdžana, Gruzije i Uzbekistana

PrivredaZADA Pharmaceuticals uskoro otvara tržišta Azerbejdžana, Gruzije i Uzbekistana

ZADA Pharmaceuticals d.o.o., jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom, uskoro će otvoriti tri nova strana tržišta za svoje proizvode.


Riječ je o ugovorenom izvozu na tržišta Azerbejdžana, Gruzije i Uzbekistana, a radi se o kardiopaleti lijekova i dodacima prehrani linije MAXIMA. Realizacija izvoza će uslijediti nakon procesa registracije lijekova.

-Potpisani su dugoročni ugovori sa vodećim farmaceutskim distributerima na ovim tržištima. Na ovaj način otvaramo vrata ka širem području azijskog kontinenta, a za početak radi se o ukupno blizu 50 miliona ljudi koji žive u ovim zemljama. Iskoristili smo naše prednosti kao jedan od vodećih proizvođača lijekova na našim prostorima sa usvojenim EU GMP standardom koji nam omogućava plasman naših lijekova i dodataka prehrani u zemljama Evropske unije, ali i širom svijeta. Imamo znanje, imamo vrhunsku tehnologiju i imamo kvalitet. Ovo je tek početak našeg širenja na inozemnim tržištima. Za sada mogu samo kazati da su u pripremi novi ugovori za nova inozemna tržišta, i uskoro ćemo izići sa informacijom o kojim zemljama se radi. – kazao je Esad Zahirović član Uprave kompanije ZADA Pharmaceuticals d.o.o.


ZADA Pharmaceuticals d.o.o. je jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom i godišnjim kapacitetom proizvodnje 3 milijarde tableta i 300 miliona kapsula za oko 150 generičkih lijekova. ZADA je u posjedu najvišeg standarda za proizvodnju lijekova – EU GMP standarda, a koji omogućava izvoz u zemlje EU i svijeta. Svjetskoj i domaćoj javnosti ZADA je posebno postala poznata kada je u vrijeme pandemije korona virusa na tržište plasirala lijek Malcovir, generički lijek koji se pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa.


Investiranje u istraživanje i razvoj (R&D) pozicioniralo je kompaniju ZADA kao farmaceutsku industriju prepoznatljivu po vlastitim formulacijama i tehnološkim pristupima za proizvodnju generičkih lijekova sa dodanim vrijednostima.

  • Linija dodataka prehrani MAXIMA sa različitim formulacijama jedinstvenim na tržištu, proizvodi se uz primjenu potpuno istih standarda kao i kod proizvodnje lijekova. ZADA je jedan od rijetkih domaćih proizvođača koji je u poziciji da svakodnevno kontrolira kompletan tehnološki proces, od odabira i ulaska sirovina, preko proizvodnje, pa do pakovanja i distribucije, a vrhunska tehnologija pozicionirala je kompaniju ZADA u sam vrh farmaceutskih industrija.

  • Kompanija trenutno zapošljava 150 farmaceuta, tehnologa, doktora, inženjera, i ostalog osoblja, sa prosječnom starosnom dobi 35 godina. Pored važećih EU smjernica Dobre Proizvođačke Prakse (EU GMP) i standarda EN ISO 9001, kvalitet je osiguran i internim standardima u skladu sa Poslovnikom kvaliteta ZADA Pharmaceuticals.

ZADA Pharmaceuticals
Za zdravije generacije!