19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Otvorena izložba “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.”

KultArtOtvorena izložba “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.”

Retrospektivna izložba “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.”, autorice Ranke Mutevelić otvorena je večeras u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Dizajnerica ove izvanredne izložbe je Tea Gaštan.

 

U toku 22 godine postojanja Prva književna komuna je sarađivala s najvećim imenima iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti i nauke, a glavni rednik i upravnik bio je Ihsan Ico Mutevelić.

Autorica Ranka Mutevelić i sama je bila dio Komune, kazala je da ideja za ovu izložbu nije njena.

– Ico Mutevelić je u 2004. u razgovoru za hercegovačke novine na pitanje da li je moguće obnoviti Prvu književnu komunu kazao da treba prvo napraviti retrospektivnu izložbu kako bismo se podsjetili šta je uradila Komuna i ona bi pokazala da li je obnova moguća ili ne. Sretna sam što sam u vihoru rata i poratnom vremenu uspjela sačuvati obimnu dokumentaciju Prve književne komune. To nije samo dokumentacija, to su blago i sjećanja svih onih koji su bili uključeni u njen rad – kazala je Mutevelić.

Na otvorenju je govorio i Gradimir Gojer koji je često sarađivao sa Komunom i bio prijatelj i saradnik Ice Mutevelića.

– Ico Mutevelić je bio ne samo posvećenik knjige, on je knjige stvarao. Komuna je dala život brojnim rukopisima koji su trunuli dok ih Ico nije uzeo u svoje ruke. Da bi se Komuna obnovila potrebno je da bude mnogo više čitatelja na našem prostoru koji bi te knjige konzumirali – kazao je Gojer.

Izložbu je otvorio prof. dr. Alija Pirić koji je napomenuo da je Komuna sudjelovala na svim najvažnijim međunarodnim sajmovima knjiga, od Zagreba i Beograda, preko Nice, Kaira i Frankfurta, te dobila 16 prestižnih nagrada.

– Pozivam vas da obnovimo Prvu književnu komunu, onako kako ju je sanjao i ostvario Ihsan Ico Mutevelić, a pred nama rekonstruisala autorica ove izložbe, gospođa Ranka Mutevelić, jer bismo tim činom ponovo ušli u red civiliziranih i modernih tokova knjige. I mnogo više… – kazao je prof. dr. Pirić.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da Prva književna komuna Mostar važna jer ovaj izdavački poduhvat bilježi kulturnu povijest Bosne i  Hercegovine na jedan drugi način te da je ponosna što je sarajevska izložba otvorena upravo u ovoj instituciji.

Izložba je otvorena do 12. oktobra. Ranije je bila postavljena u Mostaru, a nakon Sarajeva biće izložena u Trebinju i Travniku.