26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Drugi život sevdalinke „Kad mašina kroz Travnika maršira“

KultArtDrugi život sevdalinke „Kad mašina kroz Travnika maršira“

Projekat „Sačuvajmo od zaborava“ Bosanskog kulturnog kruga, KO SUBNORA-a SBK  i Zavičajnog muzeja Travnik  ima za cilj promovisati i zaštiti od nestanka sevdalinku „Kad mašina kroz Travnik maršira“ koja govori o požaru u Travniku 1903. godine. Ova sevdalinka nedavno je tonski snimljen, a nakon toga realizirano je i snimanje videa.

Te davne 1903. godine u dva velika požara 3. i 10. septembra izgorila je skoro polovina grada Travnika. Prema opisu Sabrije Nikšića, bivšeg službenika Gradskog poglavarstva, u „Oslobođenju” od 1. 8. 1971. godine, tada je vatra progutala  582 bosanske kuće, 329 sporednih zgrada, 60 dućana, sinagogu i sedam džamija.  

Ljudskih žrtava nije bilo jer je prvi požar počeo poslije podne kada je varnica lokomotive uskotračne željeznice zapalila prve strehe u Šumeću. Tri i pol hiljade stanovnika je u ta dva četvrtka ostalo bez krova nad glavom.

„Jak vjetar je prenosio plamene grede sa jednog na drugi dio grada. Trebalo je evakuisati djecu, žene i starce, koji su bježali pred najezdom vatrene stihije”.

Vatrogasno društvo Travnika je bilo dobro opremljeno, ali i pored pomoći drugih vatrogasnih društava iz Sarajeva, Zenice i Bugojna i pored velikog zalaganja stanovnika, požar se nije mogao savladati sve do jutarnjih sati. Ostala su mnoga zgarišta zapretena, iz kojih je slijedećeg četvrtka 10. 09. 1903. godine skoro u isto vrijeme popodne ponovo buknuo požar, sada u Poturmahali. U prvom požaru su izgorile skoro sve kuće Varoš-ulice i okolnih sokaka do Tabić-mahale i Tapadžika. U tim sokacima i mahalama su stanovali skoro isključivo muslimani, a i u drugom požaru su stradale najviše muslimanske kuće jer Travnik je u tom vremenu najviše bio naseljen muslimanskim stanovništvom.

Ogromna materijalna šteta je djelomično nadomirena od Direkcije željeznica, koja je o svom trošku izgradila nekoliko stotina malih kućica od cigle na mjestima gdje su izgorile bosanske kuće, pretežno drvene šinderom pokrivene, a bio je osnovan i poseban Fond za pomoć zanatlijama i malim trgovcima, koji su poslije tri godine primili od Zemaljske vlade 500.000 zlatnih kruna na ime pomoći.

Nepobitno je da je poslije ovog velikog požara Travnik znatno izmjenio svoj izgled tipičnog orijentalnog šehera. Privredni karakter stanovništva, najviše Muslimana i Jevreja, počeo se prilagodjavati nastalim promjenama, pa su se onda gradili dućani bez ćefenaka.

Sjećanje na ovaj tragičan događaj sačuvan je u narodnoj predaji starih Travničana i zabilježen je u pjesmi, u nekoliko različitih verzija. Sevdalinka „Kad mašina kroz Travnik maršira” do sada nije bila poznata Travničanima, pa je njeno izvođenje bilo veliko otkriće. Travničani su imali priliku čuti je na radionici „Banjalučka kera” organizovanoj u Zavičajnom muzeju Travnik, 24. septembra 2022. godine, na kojoj su gostovale članice sekcije „Banjalučka kera” MDD “Merhamet” Banja Luka i hor „Safikada”. Članica Hora, gospođa Atifa Duna, tom je prilikom otpjevala sevdalinku “Kad mašina kroz Travnik maršira”. Oduševljenje tom spoznajom podijeljeno je i na društvenim mrežama, što je iniciralo pokretanje projekta „Sačuvajmo od zaborava“.

Tako je sevdalinka „Kad mašina kroz Travnik maršira“, kao dio našeg nematerijalnog kulturnog naslijeđa, spašena od zaborava i predana u naslijeđe budućim naraštajima.

(A.L.)