26.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Dodjelom nagrada okončani ovogodišnji susreti Zija Dizdarević

KultArtDodjelom nagrada okončani ovogodišnji susreti Zija Dizdarević

„Poskok“, kratka priča autora Stanka Krnjića iz Župe Dubrovačke, pobjednica je ovogodišnje književno- kulturne manifestacije, koju Fojnica po trideset i deveti put zaredom organizira u čast književnika Zije Dizdarevića.

Porodica Dizdarević iz Vitine , nadomak Ljubuškog , u kojoj se Zijo rodio 1916. godine, stigla je u Fojnicu četiri godine poslije. O toj bosanskoj kasabi, životu i ljudima u njoj, Zijo će pisati sve do svog kraja sa nepunih 26 godina, kada je ubijen u logoru Jasenovac.

-Sretan sam što Zijo nikada nije napustio Fojnicu, što je njegov literarni rad vezan za ovu bosansku kasabu i ljude u njoj“, drhtavim je glasom govorio njegov brat Raif, dok je slušao imena dobitnika nagrada za najbolju kratku priču u sali fojničkog Reumala.

Raif Dizdarević i Hadžem Hajdarević

Druga je nagrada uručena Aljoši Ljubojeviću iz Bjeljine za priču pod nazivom „Tramvaj za onaj svijet“koji se bavi premještanjem duša, kazala je članica žirija Magdalena Blažević, a treća nagrada za priču „Nevidljive“dobila je Tuzlanka Senada Užičanin , koja kaže da je pričom progovorila glasom silovanih žena u ratu te djece začete tim činom.

-Priča o Ziji Dizdareviću je priča o nama i poticaj da sudjelujemo u tom vječnom planetarnom pričanju neke univerzalne ljudske priče a manifestacija je nada da ovi susreti budu ljepši pogled na svijet u kojem živimo. – poručio je Hadžem Hajdarević, predsjednik Programskog savjeta manifestacije.

B.S.