19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Dan nezavisnosti BiH: Komšić i Bećirović upozorili na trajanje borbe za nezavisnost države

NovostiDan nezavisnosti BiH: Komšić i Bećirović upozorili na trajanje borbe za nezavisnost države

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović organizirali su večeras povodom Dana nezavisnosti BiH svečani prijem u sarajevskoj Vijećnici kojem je prisustvovao veliki broj osoba iz političkoj, kulturnog i vjerskog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Ovaj put svečanosti je prisustvovao veliki broj spasilaca Federalne uprave civilne zaštite kao i Gorske službe spašavanja koji su učestvovali u napornim višednevnim akcijama spašavanja žrtva razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju. Okupljeni u Vijećnici su na prigodan način odali počast hiljadama poginulih u toj stravičnoj katastrofi.

Njima se posebno u obraćanju zahvalio Komšić, navodeći da je BiH ponosna na njih jer iako su svi suosjećali s tragedijom u Turskoj i Siriji, oni su ti koji su otišli tamo i neumorno tražili preživjele.

U nastavku obraćanja osvrnuo se na vrijednosti Dana nezavisnosti, ocjenjujući da borba za nezavisnost i suverenitet još traje, a obrisi te borbe u posljednjim godinama su posebno vidljivi jer BiH nije sada samo suočena s velikodržavnim aspiracijama susjeda nego i sa stranom intervencijom kojom se sada želi uvesti embargo na demokratiju isto kako je uveden na oružje u jeku rata.

– No sve ovo je dobro jer sada znamo ko je za nezavisnost, a ko je za to da se o zakonima BiH odlučuju stranci i vlade susjednih država. Sada znamo na koga možemo računati u sadašnjim i budućim borbama za nezavisnost. Od borbe za nezavisnost ne mislimo odustati – naglasio je.

Niko ko je osvojio slobodu ne prepušta je dobrovoljno, naveo je Komšić iako se nekad čini da bi nas pustili na miru kada bismo odustali od nezavisnosti, ali ne bi, samo bi nas još gore progonili.

– Oni koji danas misle da će ih pustiti na miru, ako im se pokore, grdno se varaju, njih će još više progoniti. Pobijediti će oni koji znaju čija je Bosna i Hercegovina, a naša i samo naša jeste. Oni koji su odlučni, a ne oni koji se nalaze u moru lažnih dilema – kazao je.

Okupljenima se obratio i drugi član Predsjedništva Denis Bećirović podsjećajući na put kojim je BiH prošla do sticanja nezavisnosti, ali i odmah nakon tog 1. marta 1992. godine. Naveo je da su i danas prava građana BiH ugrožena, ali uprkos svim naporima nije moguće pokoriti državu jer je BiH uvijek imala svoje sinove i kćeri koji će je zaštiti.

– Zbog neodgovornih pojedinaca koji neargumentirano tumače načelo samoopredjeljenja podsjećam da je Badinterova komisija dala odgovor na pitanje šta je samoopredjeljenje da se ona treba shvatiti u teritorijalnom, a ne strogo etničkom smislu – dodao je Bećirović.

Tvrdi da su na političkoj sceni ponovo sljedbenici ideologije bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića jer ne prihvataju činjenicu da je načelo samoopredjeljenja u trajnoj suprotnosti s načelom političke nezavisnosti postojećih država u svijetu jer kada bi svi tome pribjegli teritorijalne granice mnogih država bile bi ugrožene.

– Zato je nemoguća secesija bh. entiteta Republika Srpska jer stanovništvo jednog dijela nezavisne i suverene države BiH nikada neće moći odlučivati o sudbini cjelokupno stanovništva naše države – zaključio je Bećirović.

Bosna i Hercegovina 1. marta slavi Dan nezavisnosti, državni praznik kojim se njeguje sjećanje na historijski referendum proveden prije 31 godinu kada su se bosanskohercegovački građani velikom većinom izjasnili za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda u kojoj će uživati sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Radi se o Referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine koji je, na preporuku Arbitražne komisije Međunarodne konferencije o Jugoslaviji (Badinterova komisija), održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

Referendum je potvrdio opredjeljenje bosanskohercegovačkih građana da budućnost nastave graditi izvan bivše SFRJ, za što se izjasnilo čak 99,7 posto od ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u Bosni i Hercegovini).