14 C
Sarajevo
Subota, 5 Oktobra, 2024

Ostavština Vlade Pravdića u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Bogata i dragocjena ostavština istaknutog bosanskohercegovačkog i...

Travnik dobija savremeni Dom kulture Bošnjačke zajednice kulture

U okviru manifestacije "Ilhamijini dani" danas je...

Travnik: Čuveni travnički sir pridružuje se listi zaštićenih proizvoda u BiH

Pozitivna BiHTravnik: Čuveni travnički sir pridružuje se listi zaštićenih proizvoda u BiH

Uspješno je završen proces certifikacije  koji je realiziran u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH, te  se uskoro očekuje izdavanje rješenja o zaštiti geografskog porijekla travničkog sira, što će omogućiti jačanje njegovog identiteta i tržišnog položaja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Općini Travnik.

 

 

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović kazao je da je ovo prva zaštita geografskog porijekla ove vrste na području općine Travnik u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, ali i doprinosa ruralnom turizmu, koji u narednom periodu planiraju, kako je istaknuo, razvijati na istočnoj strani padina Vlašića. Dodao je i da nastavljaju sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika.

 

– Omogućit ćemo da se travnički sir više ne proizvodi diljem Europe i BiH nego da se fokusira na naše proizvođače a samim tim će se moći povećati proizvodnja. Sa ovim proizvodom kroz adekvatne zaštitne procedure idemo i na europsko tržište. Također turistima ćemo omogućiti unikatno i jedinstveno iskustvo na katunima koji će biti posebno pripremljeni za tu namjenu da dožive kako se ovca čuva i muze, te pravi sir i drugi proizvodi. – kazao je Dautović.

Na konferenciji se obratio i predsjednik općinske Komisije za zaštitu geografskog porijekla advokat Harun Lozo, te naglasio da je cijeli proces rezultat naučno – istraživačkog rada, te da su oznake geografskog porijekla stavljene u fokus interesa u posljednjim decenijama, s obzirom na sveprisutnu zabrinutost kupaca u vezi sa zdravstvenim aspektima ishrane.

– Certifikacija travničkog sira ne samo da će zadovoljiti te zahtjeve, već će i osnažiti povjerenje potrošača u naše proizvode. Ova zaštita omogućava potrošačima da budu sigurni da kupuju autentičan proizvod koji dolazi iz specifične geografske regije, gdje se čuvaju tradicionalne metode proizvodnje. –  zaključio je Lozo,

U ime poljoprivrednih proizvođača, poduzetnik Vahid Skrobo, kazao je da certifikacija donosi dodatnu vrijednost proizvodu i jača povjerenje potrošača, te da će proizvođači sada moći povećati stočni fond i proizvodnju mlijeka, a da će prerađivači imati dovoljne količine mlijeka u cilju povećanja plasmana proizvoda. Također je naglasio zadovoljstvo što zaštitom travničkog sira u trgovačkim lancima u svijetu više neće biti sireva danske, turske, holandske ili neke druge proizvodnje, a koji nosi naziv “travnički sir”, rekao je Skrobo.

Projekat zaštite travničkog sira realiziran je u saradnji s Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona, što dodatno ukazuje na važnost ovog projekta za lokalnu zajednicu.

A.D.