15 C
Sarajevo
Nedjelja, 8 Septembra, 2024

Dodjelom nagrada okončani ovogodišnji susreti Zija Dizdarević

KultArtDodjelom nagrada okončani ovogodišnji susreti Zija Dizdarević

„Poskok“, kratka priča autora Stanka Krnjića iz Župe Dubrovačke, pobjednica je ovogodišnje književno- kulturne manifestacije, koju Fojnica po trideset i deveti put zaredom organizira u čast književnika Zije Dizdarevića.

Porodica Dizdarević iz Vitine , nadomak Ljubuškog , u kojoj se Zijo rodio 1916. godine, stigla je u Fojnicu četiri godine poslije. O toj bosanskoj kasabi, životu i ljudima u njoj, Zijo će pisati sve do svog kraja sa nepunih 26 godina, kada je ubijen u logoru Jasenovac.

-Sretan sam što Zijo nikada nije napustio Fojnicu, što je njegov literarni rad vezan za ovu bosansku kasabu i ljude u njoj“, drhtavim je glasom govorio njegov brat Raif, dok je slušao imena dobitnika nagrada za najbolju kratku priču u sali fojničkog Reumala.

Raif Dizdarević i Hadžem Hajdarević

Druga je nagrada uručena Aljoši Ljubojeviću iz Bjeljine za priču pod nazivom „Tramvaj za onaj svijet“koji se bavi premještanjem duša, kazala je članica žirija Magdalena Blažević, a treća nagrada za priču „Nevidljive“dobila je Tuzlanka Senada Užičanin , koja kaže da je pričom progovorila glasom silovanih žena u ratu te djece začete tim činom.

-Priča o Ziji Dizdareviću je priča o nama i poticaj da sudjelujemo u tom vječnom planetarnom pričanju neke univerzalne ljudske priče a manifestacija je nada da ovi susreti budu ljepši pogled na svijet u kojem živimo. – poručio je Hadžem Hajdarević, predsjednik Programskog savjeta manifestacije.

B.S.