25 C
Sarajevo
Srijeda, 27 Septembra, 2023

EU obezbijedila 770.000 eura za jačanje infrastrukture, saradnje i turizma u regiji Majevice

U okviru kontinuirane podrške razvoju održivog turizma...

Travnik: U toku snimanje prve TV serije pod nazivom “Komar”

Da je Travnik jedinstveno živopisno i pitoreskno...

8. Poslovni forum u Travniku: Kako unaprijediti poslovne prilike nakon dobijanja kandidatskog statusa?

Privreda8. Poslovni forum u Travniku: Kako unaprijediti poslovne prilike nakon dobijanja kandidatskog statusa?

Kako unaprijediti poslovne prilike nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji, jedna je od tema osmog Poslovnog foruma, koji je u Travniku organizovao Evropski pokret u BiH. Učesnici su ukazali na brojne probleme sa kojima se suočava domaća privreda te mjere koje bi naša zemlja trebala poduzeti kako bi povećala konkutrentnost i približila se standardu evropskih zemalja.

Privreda naše zemlje, naročito ona orijentirana ka izvozu, već godinama je u EU, no kako bi bila konkurentnija, poručuju poslodavci, potrebno je i zakonske propise prilagoditi evropskim. Jer u trenutnom ambijentu, brojni problemi uveliko im otežavaju poslovanje.

Na putu ka evropskim integracijama neophodna je i saradnja svih nivoa vlasti, a što bi, uz izmjenu zakonskih propisa, značilo podršku novim investitorima. A resurse, među kojima su u Srednjobosanskom kantonu industrija tekstila, kože i obuće, snažan metalski sektor te turizam, itekako imamo.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić  ističe kako treba pokušati pojednostaviti ulazak u biznis, izlazak iz biznisa, kao i olakšati poslovanje, a da tu misli na pojednostavljenje finansijskih propisa smanjenje obaveza.

Dobijanje kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU pozitivan je signal i za strane investitore i tu priliku za snažniji razvoj privrede, treba iskoristiti, istaknuto je.

-Najveći uspjeh koji smo trenutno ostvarili u procesu evropskih integracija je dobivanje kandidatskog statusa – to nam otvara vrata bržem ulasku u članstvo u EU, ali sve je do nas. – ističe Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH.