19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Završena lutkarska magija u Bugojnu

KultArtZavršena lutkarska magija u Bugojnu

Predstava „Sedam gavranova“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke u režiji Jakuba Maksimova, najbolja je na 12-om bugojanskom lutkarskom bijenalu, odlučio je Stručni žiri, dok je onaj Dječiji najboljom proglasio predstavu „Djedova priča”  Dječijeg kazališta iz Osijeka.

Tako je proglašenjem najboljih i dodjelom nagrada okončana vladavina Lutkarske republike u ovom hramu lutkarstva,koji je u proteklih pet dana bio domaćin najboljima iz bivše države,koji su uz igranje predstava,nastavili druženje i razmjenu iskustava, započeto davne 1979 godine,kazao je Nedžad Maksumić, predsjednik Stručnog žirija Bijenala.

Nedžad Maksumić, predsjednik Stručnog žirija

– Ponovno je to jednako druženje, kvalitet je možda čak i bolji jer predstave nastaju umjetnost nestaje i napreduje svakoga dana, svake godine i lijepo je vidjeti na jednom mjestu u ovom Bugojnu koje jeste hram lutkarstva da lutkarstvo živi, ali živi sa ovim vremenom, ne ostaje u prošlosti nego stvara nešto novo, što svakoga koji se bavi lutkarstvom na ovim prostorima izuzetno raduje“. – zaključuje Maksumić.

I u tom i takvom lutkarstvu Stručni je žiri najboljom proglasio „Sedam gavranova“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

– To je predstava koja pokazuje nove puteve u lutkarstvu koja je zaslugom čudesnog režisera ,izvanrednog ansambla i izuzetnog Dječijeg pozorišta iz Banje Luke postala veliko čudo kojem se svi radujemo. – kaže Maksumić.

Uz nagradu za najbolju predstavu u cjelini, predstava „Sedam gavranova” dobila je i nagradu za najbolju kreaciju lutaka, te nagradu “Ljubica Ostojić“ za najbolju dramaturgiju predstave.

Odlukom Stručnog žirija nagrada za cjelovit lutkarski izraz, dodijeljena je autorskom timu predstave „Savršen život“ u režiji Sare Lustig u izvođenju studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Za najbolju partnersku igru, nagrađeni su Marija Solce i Tines Špik u predstavi Biti Don Kihot – teatra Mattita i MCLU Koper, dok je najboljim glumcem proglašen Ivica Lučić za ulogu u predstavi Djedova priča u režiji Maje Lučić, Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, a koju je Dječiji žiri proglasio najboljom predstavom Bijenala.

Posebno priznanje dodijeljeno je performansu „Lan Guine“ u režiji Benjamina Konjicije .

Mirza Idrizović, prvi čovjek Festivala

Ispraćajući dvanaesto Bijenale, prvi čovjek festivala Mirza Idrizović s neskrivenim zadovoljstvom i ponosom je kazao kako su prvi put dodjelili i nagradu za životno djelo, te promovisali muzej lutkarstva ali najbitnije je kaže „da je u pet dana koliko je trajao festival bugojansko lutkarsko bijenale naša publika zaista mogla uživati u raznolikom, bogatom i kvalitetnom programu.”

B.S.