19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

U Bihaću održan festival „Jesen na Gelenderima“

Pozitivna BiHU Bihaću održan festival „Jesen na Gelenderima“

Festival „Jesen na Gelenderima“ održan je u Bihaću već devetu godinu zaredom i kako mnogi navode bio je najuspješniji dosad.

Gelenderi su inače kultno bihaćko okupljalište posebno popularno 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka. Nalaze se Gradskom parku u Bihaću, a naziv su dobili po ogradi na kojoj su sjedili momci i posmatrali djevojke dok su se šetale kroz park. Na Gelenderima su se mnogi bihaćki parovi upoznali i zaljubili.

Cilj Festivala “Jesen na Gelenderima” je oživjeti ponovo ovaj dio Bihaća i vratiti mu nekadašnji značaj. Organizatori su Gradska turistička zajednica i Kulturni centar Bihać, a generalni pokrovitelj je Grad Bihać. Šestodnevni program otvoren je tradicionalnom šetnom mališana iz bihaćkih vrtića obučenih u jesenje kostime i koncertom Gradskog duhačkog orkestra.

Tokom šest dana Festivala organizirane su kreativne radionice za djecu kao što su oslikavanje kajaka i klupa, a najmlađi su se u bihaćkom parku mogli družiti sa ponijima, magarcima i zečevima.

Organiziran je i turnir u tavli, tradicionalno kulinarsko takmičenje “Bihaćka trahanijada” te projekcija dokumentarnog filma “Ekspedicija na tri rijeke” domaćih autora.

Noći su bile rezervisane za stariju publiku koja je imala priliku uživati u koncertima Nermina Puškara, tamburaškog sastava “Bedem” i bihaćkog benda koji njeguje francuski muzički izričaj “Jall Aux Yeux”.

Ove godine održan je i muzički festival za najmlađe “Glasom svojim Gelendere osvoji”, a cilj je, kako kažu organizatori, vratiti Bihaću tradiciju održavanja dječijih festivala.

Na pripremi Festivala rame uz rame sa uposlenicima vrijedno je radila v.d. direktorica Gradske turističke zajednice Jasmina Zulić-Čirkinović koja ističe da je ovogodišnja “Jesen na Gelenderima” bila izuzetno posjećena i da sa radošću čekaju narednu godinu.

(foto: Visit Bihać)