19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Promovisana knjiga “Trans-Atlantik” Witolda Gombrowicza

KultArtPromovisana knjiga "Trans-Atlantik" Witolda Gombrowicza

Knjiga “Trans-Atlantik” autora Witolda Gombrowicza u prijevodu Tanje Miletić-Oručević promovirana je sinoć u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Gombrowicz je poljski prozni i dramski pisac, a njegov roman “Trans-Atlantik” iz 1953. godine jedna je od najneobičnijih knjiga ispisanih o iskustvu azila. Njegove teme bliske su nam, jer nas je višak tradicije i lažnog patriotizma koštao mnogo u nedavnoj prošlosti.

Tanja Miletić Oručević rekreira u svom prijevodu izvanredno bogati i kreativni jezik Gombrowicza, jezik koji i nakon ravno sedamdeset godina zvuči moderno, svježe i inspirativno.

Bohdan Korzeniowski, konzul Republike Poljske u Sarajevu kazao je da je Gombrowicz sinonim za prefinjeni, esencijalni poljski jezik.

-Ovo nije lako proza i prevesti Gombrowicza na bilo koji jezik predstavlja pravi izazov. Nije dovoljno samo odabrati prave riječi i pravilno ih posložiti u rečenice. Prevodilac treba prenijeti smisao njegove proze, nijanisati je na odgovarajući način tako da bude razumljiv i publici koja nije upućena u poljsku historiju. Tanja je to odradila vrhunski. – kazao je Korzeniowski.

Na promociji je priređen i čitalačko-komentatorski performans tokom koje je Miletić-Oručević veoma nadahnuto I zanimljivo čitala dijelove iz romana, a Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH ih je komentirala.

  • Roman “Trans-Atlantik” za mene je važan jer tretira teme kao što je pitanje azila, šta je to domovina, pitanje dijaspore, šta je to patriotizam, nacionalizam… S druge strane ja se zalažem za bezbrižno čitanje, odnosno da nije nephodno poznavati historijske činjenice za užitak u čitanju. Knjiga treba da ima tu univerzalnost koju može svako prepoznati. – kazala je Šehabović.

Moderator je bio Husein Oručević, počasni konzul Republike Poljske u Mostaru koji je kazao da je riječ o izuzetno važnom djelu u Gombrowiczevom opusu, a da je ovaj najnoviji prijevod, izdat prošle godine.

U ime izdavača govorio je Ajet Arifi, direktor izdavačke kuće “Connectum” koji je kazao da mu je ovo bila prva saradnja sa Miletić Oručević, ali da se odmah pokazala kao pun pogodak.