15.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Promovisan roman „Sakupljač slova“ Edina Urjana Kukavice

KultArtPromovisan roman „Sakupljač slova“ Edina Urjana Kukavice

Roman „Sakupljač slova“ autora Edina Urjana Kukavice promoviran je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. „Sakupljač slova“ jedno je od onih djela koji se ne mogu svrstati u klasične književne forme. Radnju romana nije moguće opisati, kao što je njegovu fabulu nemoguće prepričati.

– Kombinacijom narativnih tehnika na živopisan je način prikazan unutrašnji svjetovi likova i njihova potreba da pronađu smisao. Ritam pripovijedanja ponekad je izlomljen i nepravilan, što u slučaju ovog djela ne treba smatrati nedostatkom, već svjedočanstvom o smišljenoj konstrukciji likova i vještoj upotrebi narativnih tehnika – potrebi da se prenese psihološka stvarnost likovi čak i na tom nivou – kazala je Đana Kukić, muzejska savjetnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Razgovor sa autorom vodila je moderatorica Dijana Simanić koja se osim samog romana i njegovog nastanka dotakla i drugih tema kojima se Edin Urjan Kukavica bavi. Tako je na promociji razgovarano o autorovim počecima, prvim djelima, ali i smisla ljudskog postojanja, vjeri, domovini i odnosu prema domovini.

– Roman se sastoji od više poglavlja, koja se mogu čitati svako posebno ili kao cjelina. Prva asocijacija na naslov “Sakupljač slova” je da je pisac taj sakupljač slova, u ovom slučaju autor romana  – kazala je Simanić.

Kukavica je kazao da je roman „Sakupljač slova“ nastao 2022. godine u toku 30 dana.

– U tih 30 dana sam imao potrebu da napišem sve ono što se u meni taložilo i ideje koje su imale potrebu da se materijalizuju. Ja sam uradio svoj dio posla i to je oko 40 posto, a ostalih 60 posto ostaje čitaocima koji će o knjizi čitanjem formirati ne svoje mišljenje, već svoj osjećaj – kazao je Kukavica.

M.A.