19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Pozitivna BiH: Bugojno ponovo lutkarska prijestolnica

KultArtPozitivna BiH: Bugojno ponovo lutkarska prijestolnica

Dvanaesto po redu lutkarsko bijenale,okupivši lutkarska pozorišta iz bivše nam države ili kako se to danas moderno kaže regije, ponovo je Bugojno pozicioniralo u prijestolnicu lutkarske magije.

U zvaničnom dijelu programa,ove je godine šest  predstava, dok će dječija publika, ali i oni stariiji uživati i u još četiri predstave u pratećem programu. Jer bugojansko Bijenale izaziva sjetu, ali i ponos, kaže teatrolog i član stručnog žirija Milivoje Mlađenović, koji je prvi put u  Bugojnu. To je jedna dirljiva i lepa replika na čuveni lutkarski festival u Bugojnu gde se slivalo sve ono najbolje što je na lutkarskim scenama  postignuto u Jugoslaviji ovaj model je vrlo sličan onome koji je bio.

Na ovogodišnjem  Bijenalu, koji  je otvoren predstavom „Sedam gavranova“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, prvi put je uvedena nagrada za životno djelo, te je počasnim građaninom Lutkarske prijestolnice proglašen Živomir Joković. Novitet je i formiranje umjetničkog vijeća koje sačinjavaju predstavnici svih bosanskohercegovačkih profesionalnih lutkarskih pozorišta  i predstavnici svih umjetničkih akademija u  Bosni i Hercegovini, istakao je Mirza Idrizović, direktor Bijenala.

Članovi  Umjetničkog vijeća već su mišljenja kaže predsjednica Dubravka Zrnčić Kulenović da i predstave iz pratećeg programa bud u takmičarskom dijelu programa,kako bi ideju teatarskog maštanja disperzirali u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kao i svake godine radujemo se što će publika doći  da se zajedno  družimo i gledamo predstave ,poručuje Pinokio, pozivajući mališane da uživaju u lutkama koje imaju dušu.

 

B.S.