19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine formirao je zbirku “Zdravko Grebo”!

KultArtMuzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine formirao je zbirku "Zdravko Grebo"!

To je danas ozvaničeno potpisivanjem Ugovora s Ognjenkom Finci, suprugom Zdravka Grebe koja je poklonila legat Muzeju.

Zbirka se sastoji od 2169 eksponata i podijeljena je u više tematskih cjelina.
Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da je to jedna od najobimnijih zbirki i da će ovo biti značajan projekat u narednoj godini.

Ognjenka Finci kazala je do saradnje došlo zahvaljujući projektu “Karim Zaimović” koji je Muzej realizirao u ovoj godini te da joj je drago sa su u ovoj instituciji prepoznali značaj legata.

Proces istraživanja i digitalizacije zbirke “Zdravko Grebo” vodi saradnica Muzeja Ifeta Lihić, a za zbirku je zadužena kustosica Đana Kukić.

– Tokom realizacije projekta o djelu Karima Zaimovića koji je radio na Radiju Zid kontaktirala sam gospođu Finci koja mi je ustupila dio građe za potrebe istraživanja i izložbe. Zdravko Grebo, je kao što većina zna bio jedan od osnivača Radija Zid i tu se rodila ideja za formiranje nove zbirke “Zdravko Grebo”. Radi se o veoma vrijednoj građi koja svjedoči o kulturnom i političkom životu BiH i koja zahtjeva temeljito interdisciplinarno istraživanje.  –  kazala je Lihić.

Lihić dodaje da postoji veliki interes istraživača za proučavanje arhivske građe ove zbirke. Tim istraživača za sada čine Feđa Kulenović, Damir Arsenijević, Jasmina Husanović, Hana Ćurak, Saida Mustajbegović, Faris Šehović, i tim istraživača Historijskog muzeja BiH.

Digitalizaciju građe vodi Feđa Kulenović, asistent na Odsjeku za komparativnu književnosti i informacijske nauke, a timu su studentice i studenti Hajrija Osmanhodžić, Anida Herceg, Harun Ćurak i Luka Bošković.

Zahvaljujući Fondu Otvoreno Društvo Bosna i Hercegovine koji podržava prvu fazu projekta građa će uskoro biti dostupna na web platformi svim zainteresiranim istraživačima.