19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Izložba „MAESTRO ESAD ARNAUTALIĆ – Sve bilo je muzika“

KultArtIzložba „MAESTRO ESAD ARNAUTALIĆ – Sve bilo je muzika“

Izložba „MAESTRO ESAD ARNAUTALIĆ – Sve bilo je muzika“ autorice muzejske savjetnice Amine Abdičević biće otvorena u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u utorak 26. 12. 2023. godine u 19 sati.

 

Riječ je o prvoj izložbi iz novoformirane zbirke „Književnosti i popularna kultura“. Izložba je ralizirana zahvaljujući podršci kompanije BH Telecom i Općine Novi Grad Sarajevo.

Esad Arnautalić (28. 2. 1939. – 5. 12. 2016.) bio je kompozitor, dirigent i muzički producent, a više od 50 godina bio je aktivni učesnik razvoja muzike u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Arnautalićevo ime je zlatnim slovima upisano u cjelokupnu istoriju sarajevske i bosanskohercegovačke popularne muzičke scene. Njegov urednički, kompozitorski, aranžerski, dirigentski te cjelokupan muzički opus stvorili su neizmjeran uticaj na razvoj poularne muzike u našoj zemlji.

Autor je brojnih popularnih kompozicija koje su bile hitovi širom bivše Jugoslavije, između ostalih: „Kud plovi ovaj brod”, „U dugim noćima”, „Djeca su vojska najjača”.
Dobitnik je više festivalskih muzičkih nagrada kao što su: „Vaš šlager sezone”, „Splitski festival”, „Prvi aplauz”, „Mali šlager”.
Njegova kompozicija „Kud plovi ovaj brod” doživjela je veliki broj međunarodnih izvedbi.
Komponovao je preko 200 kompozicija i aranžmana zabavne i dječije muzike.

Autor je muzike za dva dokumentarna filma o Sarajevu: „Sarajevo” Nedžada Begovića i Ismeta Arnautalića, I „Sarajevo portret” Aleksandra Jevđevića i Valerijana Žuje.

Pisao je muziku za TV drame:
– „Čovjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug” Nedima Đuherića
– „Voz za sjever, voz za jug” Ivana Fogla
– „Granica očevog imanja” Vojislava Milaševića
– „Pismo” Mirze Idrizovića

Okušao se i na polju filmske muzike gdje je dao najkreativniji doprinos u nekoliko igranih filmova:„Azra” i „Miris dunja” reditelja Mirze Idrizovića i „Ada” Milutina Kosovca
– „Ovo malo duše” i „Savršeni krug” Ademira Kenovića

Kao producent Esad Arnautalić je značajno uticao na stvaranje prvih bosanskohercegovačkih pop-rok gupa i solista 60-tih godina. Među najpoznatijim su već legendarni Indexi, Dragan Stojnić, Kemal Monteno i drugi. Tako je pod njegovim vodstvom i uticajem nastala čuvena „sarajevska pop-rok škola”.

Esad Arnautalić je tokom svog radnog vijeka u Radio-televiziji Sarajevo bio idejni tvorac i realizator nekoliko značajnih muzičkih festivala. Njegova je zasluga što su nastali festivali „Vaš šlager sezone”, „Mali šlager” i „Prvi aplauz” na kojima su brojni autori i pjevači imali priliku da dožive svoju
afirmaciju.

Osnivač je Plesnog orkestra RTV Sarajevo i njegov prvi dirigent.
Plesni orkestar RTVSA bio je okosnica širenja autorskih potencijala Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

U antologiji BiH muzičke scene zapamćen je kao dirigent koji je tri puta dirigovao na međunarodnom takmičenju za pjesmu Evrovizije. 1973. – Luksemburg, 1976. – Hag i 1993. – Ljubljana.

Esad Arnautalić je bio idejni tvorac i realizator kapitalnog muzičkog projekta „Muzika raspoloženja”, koji je produciran za Radio-televiziju Sarajevo. Bio je član žirija za izbor BiH himne. Dobitnik je Zlatne značke RTV Sarajevo, Nagrade za životno djelo, dvije muzičke nagrade „Davorin”.

Od aprila 1992. godine bio je pripadnik TO, a kasnije i Armije BiH u 5. motorizovanoj brigadi (Dobrinja) sve do kraja rata.

Nakon smrti maestra Općina Novi Grad Sarajevo donijela je odluku da se jedna ulica na Dobrinji nazove Ulica Esada Arnautalića, a njegovo ime nosi i muzički studio Radio-televizije BiH, Posthumno mu je dodijeljena i Plaketa Kantona Sarajevo.