19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

Galerija Novi Hram: Otvorena izložba „Isak Samokovlija“ autorica Đane Kukić i Ifete Lihić

KultArtGalerija Novi Hram: Otvorena izložba „Isak Samokovlija“ autorica Đane Kukić i Ifete Lihić

Izložba „Isak Samokovlija“ autorica Đane Kukić i Ifete Lihić otvorena je večeras u galeriji Novi Hram u Sarajevu. Isak Samokovlija jedan je od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika sefardskog porijekla čiji je književni opus od značaja ne samo za Jevreje u Bosni i Hercegovini, nego i za i bosanskohercegovačko društvo u cjelini.

 

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović kazala je izložba rezultat saradnje ove Institucije sa Jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom “La Benevolencija”.

– I ranije smo sarađivali sa “La Benevolencijom” na nekim manjim, jednokratnim projektima, a sada imamo priliku da pokažemo prve rezultate našeg rada. Cilj nam je i da uradimo jednu kampanju u kojoj bismo objasnili zašto je nama važno imati saradničke institucije koje stoje uz nas i sa kojima možemo podijeliti svoju građu kako bi zajednička produkcija pokazala  veći I značajniji dio historije naše zemlje – kazala je Šehabović.

Isak Samokovlija je bio i vrstan ljekar, a studij medicine započeo je 1910. godine u Beču kao stipendist “La Benevolencije“.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je da je imao čast da upozna Samokovliju kad je imao 12 godina.

– Bio sam bolestan i pošto je bilo kasno otišli smo njegovoj kući da me pregleda. Ja sam imao primjedbu i pitao sam roditelje kakav vam je ovo doktor nema ni bijeli mantil, jer je Isak Samokovlija u svojoj kući logično bio u odijelu. Nažalost, drugi put sam se susreo sa Samokovlijom na njegovoj sahrani koja je bila jedna od najvećih javnih sahrana u Sarajevu ikad zabilježenih. Jasno je da je bio izuzetan čovjek – kazao je Finci.

Muzejska savjetnica Đana Kukić kazala je da je izložba rezultat višemjesečnog istraživačkog rada o životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika.

– Sastoji se od skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate muzejske zbirke “Isak Samokovlija” koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Ova izložba je u aprilu ove godine gostovala u Bugarskoj, u Historijskom muzeju grada Samokova, odakle Samokovlije potiču. Ipak želja nam je bila da je predstavimao i bosanskohercegovačkoj javnosti i drago nam je da je to baš u galeriji Novi Hram  – kazala je Kukić.

Dizajnerica izložbe i pratećeg kataloga je Berina Verlašević, a u izradi dvojezične publikacije osim autorica Kukić i Lihić učestvovali su i Vladimir Andrle, predsjednik “La Benevolencije” te prevoditeljica Hana Tiro.