19 C
Sarajevo
Četvrtak, 25 Jula, 2024

TRAVNIK: Grad unikatnih satova

Pored mnogih drugih znamenitosti Travnik je poznat...

FIPA i HEPA potpisale Memorandum o suradnji na „Programu rasta stranih tržišta“

PrivredaFIPA i HEPA potpisale Memorandum o suradnji na „Programu rasta stranih tržišta“

Vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija i direktor Agencije za promociju izvoza Mađarske HEPA Gábor Jenei potpisali su u Budimpešti 2.2.2024. godine Memorandum o razumjevanju kojim su definirali suradnju u okviru novog programa Vlade Mađarske „Program rasta stranih tržišta“, koji pruža podršku aktivnostima mađarskih kompanija u inostranstvu.

 

„Program rasta stranih tržišta“ je novi, a drugi po redu, program Vlade Mađarske, koji je pokazao veliko interesovanje mađarskih kompanija za investiranje u Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan.

Dogovorena je podrška HEPA pri predstavljanju investicijskih potencijala Bosne i Hercegovine
Memorandum o suradnji podrazumijeva i pomoći bh. kompanijama da uđu na mađarsko tržište, i obratno. Obje strane će podsticati i podržavati aktivnosti ulaganja i promocije poslovanja kao što su poslovne konferencije, sajmovi, promocija investicija i druge aktivnosti vezane za izvoz, te će surađivati u vezi s projektima u kojima je Bosna i Hercegovina predstavljena kao investiciona lokacija u okviru Programa podrške rastu vanjskog tržišta koji implementira HEPA.

Na osnovu Memoranduma, FIPA je potpisala pismo podrške za kompaniju Lugos za realizaciju projekta solarnog parka u Trebinju s Elektroprivredom Republike Srpske.

Dogovorena suradnja vezana za organizaciju poslovnih događaja i apliciranja prema EU fondovima

 Vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Marko Kubatlija je održao sastanak s direktoricom sektora za međunarodnu sauadnju Industrijske i privredne komore Mađarske Florom Palmay i predsjednikom Komiteta za Zapadni Balkan Attilom Galambosom. Razgovarano je o dosadašnjoj suradnji i planovima za organizaciju poslovnih događaja.