21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Otkrivanje Stoca

PutopisiOtkrivanje Stoca

Sakriveni i porušeni gradovi kakva je i Bosna i Hercegovina, u narednim godinama postat će nova meta finansijskih istraživača. Njih će zanimati samo osvajanje teritorije sa njenim vodama i plodnom zemljom, dok će sve drugo ostati – nebitno.

 

Razmišljanje je sa kojim se „borim“, šetajući dugačkim i očuvanim drvoredom pored nekada poznatog odmarališta sa dva bazena u Stocu a iz davnih Austro-Ugarskih vremena. Sad su na mjestu zgrada samo zidine, sa puno vegetacije. Pored drvoreda Bregeva- brza, iznenađujuća, malo mutna ali dovoljno zelena da traži da se u nju – gleda i divi. Zove Stolac, da mu se – divi.

„Ono drugo“ je život Stoca i stvarnost, političke stranke kao ekonomske institucije vladaju gradom ali i gradovima. Gradovi funkcionišu, uz želje i optimizme, najčešće njihovih stanovnika. Domaći privrednici još uvijek puni entuzijazma, iako opterećeni „svim i svačim“ rade za: sebe, gradove, političare, kantone, entitete, državu,….Opterećeni realnošću života, uživaju u ekonomskim dostignućima „svoga kraja“, a ima tu i nekog specijalnog ponosa.

Kada se ponos pretvori u brojke za gradove u Bosni i Hercegovini, riječ je o jednom projektu kojeg razvijaju strani finansijski istraživači, i za Bosnu i Hercegovinu u brojkama to je 15,7 miliona USD. Dobro za domaće privrednike ali i za one koji su se odlučili za povratak u lokalne zajednice, jer danas već ukorijenjeno ime za sve one koji žive izvan granica BiH, dijaspora – veliki je to i dobar „zalogaj“ ali i velika obaveza. Mnogi od investitora iz dijaspore su svoje obaveze ispunjavali u državama dobrodošlice. Bio je to i zalogaj i obaveza  za neke koji su morali otići iz bivše Jugoslavije 80-ih, ali i mnoge koji su protjerani 90-tih.

Vrijedni su ti – ljudi. Mirisi vina, domaće hrane, uspomena u zidinama, …obnovljeni hoteli, restorani ugodno ušuškani u zelenilo Bregave, nebrojeno puno inspiracije za mlađe generacije,…Ali politika i dalje traži svoj danak, jer – treba gradom vladati manipulacijom a ne znanjem i umijećem.

„Došli smo u Stolac kako bismo investirali u razvoj turizma i ugostiteljstva, kako bismo donijeli nova radna mjesta i učinili Stolac globalno prepoznatljivom turističkom destinacijom. Danas ovdje započinjemo taj razgovor, prateći sve sjajne rezultate koje je lokalna zajednica već napravila“, poručio je Taner Aličehić investitor iz Švicarske u svom inspirativnom govoru u kojem je i sam „otkrivao Stolac“.

Aličehić je napomenuo da mu je izuzetno važno što su u Stocu predstavnici nekoliko vodećih institucija koje ulažu u razvoj Bosne i Hercegovine, te kako cijeni i prisustvo predstavnika domaćih institucija.

„Svoja iskustva nam prenose poduzetnici koji su već napravili uspjeh.  Moramo zajedno slati poruke da je Stolac grad otvoren za ulaganje, da su ovdje ljudi spremni prevazići sve prepreke i da su željni posla i prilika za saradnju“, istakao je Taner Aličehić.

Stolac otkriven, probuđen ispod- zraka sunca. Da li je to jedino što će ugrijati?!

Još jedno razmišljanje uz ove redove. Otkrivanje Stoca za investitore, za mnoge je san koji treba dovršiti ali je ujedno i razlog povratka u Bosnu i Hercegovinu. Hercegovina ima potencijal: poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, organska proizvodnja….priče su u kojima bi svako uživao.  Ali, da li je Stolac nakon niza godina spreman za to?!

Da li su gradovi Bosne i Hercegovine spremni za povratak finansijskih ulagača iz dijaspore!?

Čini mi se da će budućnost stvarnog osvajanja gradova izgledati drugačije.

Koliko smo uopće toga svjesni Mi u Bosni i Hercegovini? Najčešće zaokupljeni ne samo dnevnim preživaljavanjem već i nametnutim nacio manipulacijama, živimo živote – iz dana u dan, dok finansijski istraživači žive planski i namjenski.

Otkrivanje Stoca je veliki izazov za razne investitore. Da li je to dobro ili ne, neće pokazati vrijeme jer da je vrijeme htjelo da radi u korist Stoca, povjerenje bi dodijelilo pametnim i razboritim ekonomski stručnim  Stočanima.

Sada pričamo o Stocu, ali ova priča o „otkrivanju gradova“, priča je koja čeka sve gradove u Bosni i Hercegovini, jer – sunce, voda i zemlja i to ona najkvalitetnija se niz godina kriju u Hercegovini. Za sada a koliko dugo se tu negdje sakrila Radimlja, priča historijski smežurana u nevjerovatnu istinu o Bosancu i Hercegovcu, na pola puta prema Trebinju, gradu sunca – a ušuškan u kovitlac vremena iz više stoljeća ipak ostaje – Stolac.

 

Anja Ž.